Zara Larsson.
1 av 5
Zara Larsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson.
2 av 5
Zara Larsson.
#backazara.
3 av 5
#backazara. - Foto: Fakismil/Twitter.
Zara Larsson om senaste tidens hatvåg.
4 av 5
Zara Larsson om senaste tidens hatvåg. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson i Allsång på Skansen.
5 av 5
Zara Larsson i Allsång på Skansen. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Zara Larsson talar till hatarna – om manshat

"Du som tycker att jag är äcklig och borde dö, du får tycka det."


Under lördagen sänds Zara Larssons sommarprat i "Sommar i P1". Senaste tiden har det varit diskussion om näthat och bland annat startade initiativet #backazara efter att Larsson berättat om de hat och hot hon får på nätet.

I sitt sommarprat tar hon upp kommentarer på nätet och hon ser en anledning till att hon är så utsatt.

– I 99 fall av hundra är det för att jag är en högljudd, ung feminist som vägrar be om ursäkt för att jag tar plats. Jag vägrar att ta skit av män, för majoriteten av de som önskar se mig våldtagen eller mördad är just vuxna män. Jag vägrar göra mig till en mindre person för att behaga samhället, säger hon i programmet.


Bildkälla: TT

Larsson säger att hon vill vara obekväm för att folk ska vakna och engagera sig. Hon vänder sig direkt till dem som hatar:

– Du som tycker att jag är äcklig och borde dö, du får tycka det. Det finns ingen lag som håller koll på människors tanker eller vad du och din kompis pratar om i fikarummet när ingen är där. Men när det du tycker går från tankar till skrift och du publicerar det någonstans begår du ett brott, säger hon.


Bildkälla: Faksimil / Twitter

Hon berättar att hon älskar sin pappa och sina bästa killkompisar, att manshat är något annat. För henne betyder det att hata machokulturen och patriarkatet.

– Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat till patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått detta vill du då fortfarande våldta mig, vill du fortfarande slå ihjäl mig, vill du fortfarande se mitt lik?

Fotnot: Zara Larssons sommarprat sänds i "Sommar i P1", lördag 25 juli kl. 13.00 i P1.

/
/
P1
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på Zara Larssons sommarprat?
Tack för din röst!