EU-ledarna försöker enas

Under natten gick ländernas delegationer igenom det senaste förslaget. (TT)


EU-ledarna fortsatte i dag att försöka enas om ett klimatpaket och ett stimulanspaket för ekonomin. Under natten gick ländernas delegationer igenom det senaste förslaget till slutdokument från det franska EU-ordförandeskapet.

Enligt dokumentet, som TT läst, står EU fast vid att den samlade effekten av stimulanspaketet ska vara omkring 1,5 procent av unionens BNP. En kontroversiell fråga har varit om moms på arbetsintensiva tjänster ska få sänkas.

I dokumentet står att de länder som så önskar ska kunna använda sig av sänkta momssatser för arbetsintensiva tjänster och av skattestimulanser för gröna produkter och tjänster.

EU-länderna ställer sig också, enligt förslaget, bakom tillfälliga undantag från statsstödsreglerna i syfte att stödja små och medelstora företag.

Dokumentet säger också ja till att europeiska investeringsbanken utökar sina lån, med 30 miljarder euro, särskilt för små och medelstora företag och miljövänlig transport till stöd för bilindustrin.

I ett förslag till slutdokument som Frankrike presenterade strax före toppmötet har man på flera punkter backat för kritiken om att klimatpaketet blir för dyrt.

Industrin ska inte behöva köpa alla sina utsläppsrätter 2020, som det var tänkt, och särskilt konkurrensutsatt industri ska få rätter gratis. Dessutom görs eftergifter för elsektorn i nya medlemsländer som tillåts att fasas in i handelssystemet.

Sverige har fått igenom att en större del av EU:s utsläppsminskningar än vad som ursprunglingen föreslogs, ska kunna göras genom klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Men de investeringarna måste ske i de allra fattigaste länderna.

EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) är en av flera som är kritisk till denna linje.

– EU:s regeringar försöker nu fly undan sina klimatmål genom att skjuta nödvändiga utsläppsminskningar utomlands, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar däremot att den fattiga delen av världen ropar efter finansiellt stöd för att klara omställningen till mer klimatvänliga ekonomier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.