Bianca Ingrosso är en av medgrundarna till Caia Cosmetics
Bianca Ingrosso är en av medgrundarna till Caia Cosmetics - Foto: Caia Cosmetics

CAIA fortsätter bryta mot reglerna – trots att de fälls av RO: "Olyckligt"

Reklamombudsmannen riktar skarp kritik mot sminkbolaget Caia Cosmetics. Deras reklam fortsätter bryta mot regelverk och branschrekommendationer – trots en hel rad fällande beslut.


Det blåste rejält kring Caia Cosmetics i oktober förra året, när deras omskrivna julkalender hade försäljningsstart – och sålde slut inom loppet av en timme.

Succén var ett faktum och sminkbolaget, som entreprenören Bianca Ingrosso är medgrundare till, tjänade en rejäl kosing på lanseringen.

Men mottagandet av julkalendern var desto sämre. I samband med att de första julkalendrarna levererads började kritiken från missnöjda kunder trilla in på Caia Cosmetics och Bianca Ingrossos Instagram.

Caia Cosmetics vd: "Svårt att säga"

En vecka efter lanseringen hade Caia anmälts till Konsumentverket vid 24 tillfällen, och anmälningarna gällde framförallt vilseledande reklam.

Bianca Ingrosso och Mikael Snabb. Foto: Caia Cosmetics

I en intervju med Nyheter24 sa bolagets vd Mikael Snabb att de inte hade granskat anmälningarna vid tidpunkten, men att man sannolikt skulle rätta sig efter de eventuella slutsater som Konsumentverket kom fram till.

– Det skulle förvåna mig om vi inte skulle rätta oss efter vad de säger, men det är såklart svårt att säga innan vi vet vad de kommer säga, sa Mikael Snabb han till Nyheter24. 

Här kan du läsa hela intervjun med Caia Cosmetics vd.

Reklamombudsmannens kritik mot Caias reklam

Men det är inte bara Konsumentverket som granskat Caia Cosmetics, utan även Reklamombudsmannen, RO. Sedan bolaget lanserades 2018 har man fällt deras reklam vid sju tillfällen, enligt uppgifter från Göteborgsposten. 

Eftersom RO inte är en myndighet kan de inte utfärda sanktioner mot de bolag som fälls – istället är det upp till varje företag att självreglera sina fel.

Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig. Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Att fällas av RO utan att rätta sig, och därmed riskera att fällas igen likt Caia, är förvånande, enligt reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig. Det leder nämligen ofta till negativa publiceringar riktade mot bolaget:

– Det är förvånande och olyckligt att Caia inte gör det eller följer regelverk och branschrekommendationer, säger hon till tidningen, säger Trotzig till GP.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!