Nu svarar CAIA:s vd Mikael Snabb på kritiken mot julkalendern
Nu svarar CAIA:s vd Mikael Snabb på kritiken mot julkalendern - Foto: Caia Cosmetics

CAIA:s vd: "Det är bara löjligt"

Caia Cosmetics har fått utstå en hel del kritik sedan de lanserade sin julkalender den 27 oktober. Nu bemöter sminkbolagets vd Mikael Snabb anklagelserna i en intervju med Nyheter24.
– Vi tycker att vi har gjort en väldigt bra kalender, säger han.


När Caia Cosmetics lanserade sina julkalendrar den 27 oktober var trycket högt på sminkbolagets hemsida. Inom loppet av en timme var alla 20 000 kalendrar, sålda för 1 795 kronor styck, slut – och succén var ett faktum.

Men desto sämre var tonen i sociala medier. I samband med att de första julkalendrarna levererads började kritiken från missnöjda kunder trilla in på Caia Cosmetics och Bianca Ingrossos Instagram.

Missnöjet har grundat sig i att värdet på kalenderns innehåll inte verkar stämma överens med vad Caia Cosmetics utlovat. Läs mer om det här.

Caia Cosmetics anmäls

Under onsdagen kunde Nyheter24 avslöja att Konsumentverket mottagit 24 anmälningar om vilseledande marknadsföring sedan lanseringen den 27 oktober. 

I anmälningarna riktas missnöje mot kalenderns prissättning, innehåll och sätt att hantera kritikstormen.

"Det känns hemskt att så många lagt så mycket pengar på detta och så känns allt som en bluff", står det i en anmälan till Konsumentverket. Här kan du läsa mer om anmälningarna.

Nu svarar Caia:s vd på kritiken

När Nyheter24 kontaktar Mikael Snabb, vd på Caia Cosmetics, för att diskutera kritiken är han uppgiven över den negativa responsen.

– Först och främst vill jag säga att vi är jätteledsna att flera varit missnöjda eller att deras förväntningar inte har uppfyllts. Det är alltid tråkigt, men vi kunde inte alls se det här komma för vi tycker att vi har gjort en väldigt bra kalender, säger Mikael Snabb till Nyheter24.

Han har därför svårt att förstå delar av den kritik som riktats mot Caia:s kalender.

– Att flera har skrivit att de inte tycker värdet är det vi har sagt, det är helt fel. När vi har räknat så har vi snarare räknat i underkant, säger Mikael Snabb till Nyheter24 och fortsätter:

– Och det man har läst i vissa kommentarer eller hört om att vi ska ha försökt lura folk medvetet, det blir egentligen bara löjligt. Vi lever ju av våra kunder och finns där för våra kunder. 

Bianca Ingrosso och Mikael Snabb. Foto: Caia Cosmetics

Mikael Snabb: "Vi har velat skapa julstämning"

Han motsäger sig även kritiken om att produkterna som används i kalendrarna skulle komma från ett överblivet lager som inte säljs – detta eftersom varorna är särskilt framtagna för ändamålet.

– Det kanske man inte förstår om man inte jobbar med produktion, men vi har gjort en julkalender och det är inte meningen att man ska öppna alla produkter på en gång. Vi har velat skapa julstämning och det är därför vi har gjort costume made-produkter. Det hade egentligen varit mycket billigare för oss att lägga in en befintlig full size-mascara än att lägga ner massa pengar på produktutveckling, säger Mikael Snabb till Nyheter24.

Så ställer sig Caia Cosmetics till anmälningarna

När Nyheter24 kontaktade Konsumentverket tidigare i veckan var myndighetens jurister fortfarande i en inledande fas av att granska anmälningarna mot Caia Cosmetics. Om Konsumentverket bedömer att Caias reklam strider mot gällande lagstiftning kan myndigheten öppna ett tillsynsärende och granska fallet. 

– I bästa fall så löser det sig genom att företaget rättar felen i sin marknadsföring eller i sina avtalsvillkor. I några enstaka fall håller de inte med och då kan ärendet tas vidare, sa Konsumentverkets pressavdelning till Nyheter24.

Om företaget inte rättar sig kan nästa steg bli att låta Konsumentombudsmannen, KO, göra en ny bedömning av ärendet. Det är dem som sedan avgör om det behövs ett föreläggande, om man ska ansöka om stämning i domstol eller om någon annan åtgärd ska vidtas.

Vid tillfället för samtalet har Mikael Snabb inte tagit del av anmälningarna mot Caia. Han har därför svårt att veta huruvida man kommer rätta eventuella fel eller bestrida anklagelserna.

– Det skulle förvåna mig om vi inte skulle rätta oss efter vad de säger, men det är såklart svårt att säga innan vi vet vad de kommer säga, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!