Ranelid har tidigare hävdat att det var en olyckshändelse.
1 av 4
Ranelid har tidigare hävdat att det var en olyckshändelse. - Foto: Faksimil Youtube/Fredrik sandberg/Scanpix/Bilden är ett montage
Olyckan inträffade i skånska Tomelilla.
2 av 4
Olyckan inträffade i skånska Tomelilla. - Foto: Faksimil Google Maps
Ingen skadades allvarligt vid olyckan men samtliga fördes till sjukhus.
3 av 4
Ingen skadades allvarligt vid olyckan men samtliga fördes till sjukhus. - Foto: Scanpix/Erik Abel
Favoritbilen som Ranelid krockade med köptes för 250 000 kronor enligt Sydsvenskan.
4 av 4
Favoritbilen som Ranelid krockade med köptes för 250 000 kronor enligt Sydsvenskan. - Foto: Scanpix/Frank Augustin

Polisens film kan fälla Björn Ranelid

Författaren är misstänkt för vårdslöshet i trafik efter att han frontalkrockat med sin jaguar förra året. I dag ska han försvara sig i Ystad Tingsrätt - men åklagaren har ett videoklipp till nackdel för Ranelid.


Så gick olyckan till

Paret Ranelid hamnade bakom tre stillastående bilar, på väg 129 vid Eljaröd på Österlen den 29 april 2012, där den första väntade på att göra en vänstersväng.

Björn Ranelid styrde då sin Jaguar ut över den heldragna mittlinjen och började köra förbi kön som bildats. Den mötande Mazdan dök då upp framför honom. Båda förarna försökte sedan bromsa och styra undan, men det var för sent. 

Tre personer fick köras till sjukhus och bilarna totalförstördes. Inga av de inblandade fick dock några allvarligare skador.

För snart ett år sedan frontalkrockade Björn Ranelid, 63, med sin lyxbil. Det var efter att författaren kört över en heldragen spärrlinje och passerade tre stillastående bilar som han krockade med en Mazda. Vare sig Ranelid, hans fru Margareta eller 29-åringen i den mötande bilen skadades allvarligt men Ranelid åtalades senare för vårdslöshet i trafik.

I förhör med polisen menar Ranelid att han höll sig långt under hastighetsbegränserna 90 km/h. Till Ystads Allehanda förklarade författaren att krocken som totalförstörde de två bilarna var "en olyckshändelse". Men nu kan polisens egna film fälla Ranelid i rättegången som inleds under torsdagen. Enligt den rekonstruktionsfilm som gjorts ska sikten ha varit god vid tillfället för olyckan.

– Filmen gör det än mer svårförklarligt att olyckan skulle bero på något annat än att han brast i uppmärksamhet, säger chefsåklagare Mats Svensson till Expressen och fortsätter:

– Jag tycker att jag kan bevisa att han har varit ouppmärksam genom att inte hålla utkik framåt och inte se att två bilar ska svänga vänster och att en tredje står still bakom dem. Det finns inget som gör att man kan missa det, det syns på långt håll.

Döms den kända författaren riskerar han förutom dagsböter att bli av med körkortet, enligt Ystads Allehanda.

Se när Filip och Fredrik möter Björn:


Bil
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det jobbade Bolaget-killarna med innan succén

1 timme sedan

Kritikerna om Rushdies bok: Rörande och rolig

1 timme sedan
"Skrämmande men hjärtevärmande, en historia om hat besegrad av kärlek" skriver The Guardians kritiker om Salman Rushdies bok "Kniv". Rushdie får beröm för att han till och med orkar skämta: Före knivattacken var han ordentligt överviktig; när han blir utsläppt från sjukhus och rehabilitering är han 25 kilo lättare, även om "det inte är en diet att rekommendera".

Därför valde Hanna att snabbt lämna Robinson – egentligen

2 timmar sedan
Det var under förra veckan som Hanna Danemyr valde att lämna Robinson 2024. Men det fanns en anledning bakom som tittarna inte fick se.

Gängvåld präglar Sveriges nomineringar

2 timmar sedan
Två böcker som båda präglas av gängvåldet representerar Sverige i konkurrensen om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Därmed skiljer sig Sverige från de andra ländernas nomineringar.

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

2 timmar sedan
Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.

Teknikstrulet i GVFÖ – trodde hon blivit lämnad vid altaret

2 timmar sedan
Det tittarna inte fick se i "Gift vid första ögonkastet" var att en vigsel blev försenad med en timme, något som skapade hjärnspöken. En deltagare trodde att hon skulle bli lämnad vid altaret och att hennes fästman stuckit.