Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco och julklappsspelet
Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco ser rött av julklappsspelet. - Foto: Nyheter24, Christine Ohlsson/TT Bild.

Vakna Sverige, vi måste sluta med julklappsspelet innan det är för sent

KRÖNIKA. Det lackar mot jul, men Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco känner inte riktigt julkänslan. Anledningen är det dumma julklappsspelet, som nu har gått för långt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

– Vad ska du köpa i julklapp till din sambo?

– Nej men vi kör julklappsspelet i år så det blir...

Så låter det nästan hela tiden nu för tiden. Julklappsspelet är en plåga. Inte bara är det ett oerhört slöseri på resurser, miljön och pengar att köpa skitpryttlar från Kjell & Company (inget fel på Kjell & Co, jag är nöjd medlem men...) eller ett presentkort man haffar i sista sekund på Pressbyrån.

Vem kom på den här idiotin överhuvudtaget? Hur lät det när idén kläcktes? "Ja, låt oss köpa opersonliga nonsensjulklappar och sedan köra ett barbariskt spel med konstiga regler där alla sen sitter och ler ansträngt med ett äckligt doftljus i handen".

Nä huja mig. Vad jag inte fattar är när det blev det nya normala att köra detta förfärliga julklappsspel istället för att köpa julklappar så som vi alltid gjort i alla tider?

Det är lite som att odrickbar havremjölk plötsligt är standard på kontoret. När blev vi köttmjölksdrickare så undanskuffade och mobbade att det plötsligt är typ sojafärs i kaffet som är det nya normala?

Mina kompisar brukar skämtsamt kalla mig för en "SD-man från Sölvesborg", men jag blir faktiskt på allvar oroad över vart vårat land är på väg.

Tänk er, en julgran som glimrar i ljuset av adventssjärnan. Där under ligger det glansiga röda paket, eller mmm de klassiska vit-svarta NK-lådorna. Då vet man att nu, nu, nu är det snart jul. På paketen står det till exempel "Till Quetzala från mamma". Så enkelt och trevligt.

NK i Stockholm. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Finns det något mysigare än att tänka ut de perfekta julklapparna till de man älskar, kriga ut på stan och knuffa undan någon stackare för att roffa åt sig den sista av något, slå in paketen under största möjliga hemlighetsmakeri, sitta i timmar och skriva rim och sen på själva julafton se de man älskar skina upp när man prickat rätt?

Nu måste vi börja med vanliga julklappar igen, tycker krönikören. Bildkälla: Gorm Kallestad/ NTB scanpix/TT Bild

Men så är det inte längre. Nej, för nu är det bara det hemska julklappsspelet som gäller i alldeles för många hem. 

Vakna Sverige och gör det nu, innan det är för sent. Vi måste jobba emot att det får större utbredning, för snart har det tagit över hela vårat land och motat bort våra fina gamla traditioner.

Det räcker nu. Jag vill inte se en till "fin olivolja" eller ett "yankee candle" någonsin igen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!