Har du testat metoden?
Har du testat metoden? - Foto: Emma Malmlöf

Ida Warg: Så äter du nyttigt - men billigt

Student eller bara ekonomiskt medveten - Nyheter24:s Ida Warg tipsar om maten som gör både dig och plånboken gott.


Lär känna Ida

Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Ålder: 26

Bor: Stockholm

Idas blogg hittar du här.

Samt här på Facebook och hennes instagramkonto här.

Varje vecka utmanar hon dig att komma igång med en ny övning.

Många förknippar hälsosam mat med dyr mat men så behöver det inte vara. Är man student eller har en tajtare budget men vill hålla formen och äta hälsosamt så går det, man måste bara hitta sina vägar. Man kanske inte alltid kan välja det allra nyttigaste och ekologiska men man kan ändå göra ”bättre” val. 

Här kommer mina bästa tips på hur man kan göra de nyttigaste valen utefter en tajtare budget.

Vi börjar att prata om protein som oftast är den dyraste näringskällan. Mitt absolut bästa tips här är det fantstiska livsmedlet ägg. Det har en hög proteinhalt och man kan variera sitt ägg till oändligheten, kokt, stekt, omelett, scrambled egg, bananpannkaka, zucchini omelett, kikärtsbiffar mm. Alla ovannämnda äggräter är både nyttiga, goda och billiga och recept på alla hittar ni längst ner på sidan.

Passa på att bunkra upp

Andra proteinkällor som man kan få till bra pris är tonfisk på burk, köttfärs, keso, kvarg och proteinpulver. En burk proteinpulver kostar en del men räknar man ut det per portion så blir det inte mer än ca 9-13 kronor och det är svårt att hitta ett billigare och mer proteinrikt mellanmål. Sedan har vi kött, fisk och fågel som är de dyraste källorna. 

Har man ingen budgetaffär i närheten så kan man hålla koll i sin matbutiks frysdiskar då de ganska ofta har erbjudanden och extrapris på fryst lax eller kyckling. 

När butikerna har det så passa på att bunkra upp frysen. Perfekta proteinkällor att använda i sallader och wooker. 

Kolhydrater och fett är lite enklare att hitta till bra priser - men vill man hålla igen på kolhydraterna så som pasta, potatis, ris, bröd med mera och ersätta med sallad så kan det bli dyrt, men det behöver inte bli. 

Mina bästa råd här är att köpa morötter, vitkål och/eller rödkål och riva för att fylla ut salladen med. Det är billigt, nyttigt och mättande. Sedan är ett väldigt bra tips att leta efter grönsaker i frysdisken. Frysta grönsaker är minst lika bra som färska och oftast mycket billigare och en god wook är ju så gott.

Här nedan hittar ni mina favoriter på nyttiga och billiga maträtter:

Zucchiniomelett 
Bananpannkaka 
Köttfärssås 
Tonfiskgryta 
Tonfisksallad  
Kikärtspannkakor 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!