Anna Bergendahl deltar i Melodifestivalen för fjärde gången som artist. Pressbild.
Anna Bergendahl deltar i Melodifestivalen för fjärde gången som artist. Pressbild. - Foto: TT

Anna Bergendahl: "Melodifestivalen är beroendeframkallande"

Första gången hon var med i Melodifestivalen fick Anna Bergendahl representera Sverige i Eurovision. Sedan dess har hon hunnit med två vändor till.
– Det är en extremt häftig upplevelse. Att vara med i Melodifestivalen är beroendeframkallande, säger hon.


Fakta: Anna Bergendahl

Anna Bergendahl föddes 1991 i Nyköping och blev känd efter att ha medverkat i "Idol" 2008 där hon slutade på en femteplats.

Två år senare medverkade hon i Melodifestivalen för första gången där hon tog hem hela tävlingen med låten "This is my life". I Eurovision Song Contest tog hon sig inte vidare från semifinalen.

År 2016 började Anna Bergendahl studera till läkare.

2019 deltog hon i Melodifestivalen med bidraget "Ashes to ashes". Hon tog sig till final via Andra chansen och kom på en tiondeplats.

2020 deltog hon igen med "Kingdom come" och blev totalt trea i tävlingen.

Släppte ep:n "Vera" i oktober samma år.

Det började med "Ashes to ashes" 2019 och fortsatte med "Kingdom come" året därpå. Anna Bergendahl beskriver årets bidrag "Higher power" som tredje delen i en trilogi. Det är samma låtskrivarteam; Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm och Bergendahl själv, som har skrivit alla tre bidrag.

— De skickade låten till mig och jag skrev texten väldigt fort, på en kvart eller en halvtimme. Sådär är det för mig ibland, det går väldigt fort och då brukar det bli bra. Det blir ett flow och för mig är det ett tecken på att jag är på rätt väg, säger hon.

Anna Bergendahl: "Vill förmedla hopp"

Anna Bergendahl beskriver sig som en person som gärna letar efter "tecken". Låtens titel, "Higher power", för också tankarna till gudomliga – eller övernaturliga – krafter.

— Jag är inte kristen på det sättet, men jag vill förmedla hopp till den som lyssnar. "Higher power" handlar om en väldigt stark kraft som kommer när man behöver den som mest. Den kan komma inifrån eller utifrån – eller för dem som är troende uppifrån.

Anna Bergendahl och jobbet som läkare

Anna Bergendahl drar paralleller till sitt jobb som läkare, där det är viktigt att förmedla hopp till patienterna. Med bara en termin kvar på läkarprogrammet har hon återigen tagit paus i studierna för att ägna sig helt åt Melodifestivalen.

— När jag var med 2019 pluggade jag samtidigt och hade läkarpraktik. Jag stod i kulvertar och gjorde intervjuer och det blev helt enkelt för mycket. Jag brände ljuset i båda ändar och det blev inte kvalitet av någonting. Så jag lärde mig den hårda vägen att när det är så intensivt med musiken måste jag fokusera enbart på det.

Anna Bergendahl vid finalen i Melodifestivalen 2020. Arkivbild.

Nödvändig uppoffring

Att inte få ta examen med samma klasskamrater som hon började plugga tillsammans med beskriver Anna Bergendahl som en nödvändig uppoffring. Samtidigt hjälper läkaryrket till att hålla hennes fötter fast förankrade på jorden när Melodifestivalens bubbla lockar många att försvinna bland molnen.

— Det är inte mitt mål att vara med i Melodifestivalen hela tiden. Det handlar om att man känner att man har en låt som passar. Min stora dröm är att kunna hålla mig bland de etablerade artisterna i Sverige och få turnera med mitt band och göra musik. Det är många som drömmer om det men det är få förunnat att stanna kvar i folks medvetanden, säger hon.

I fjol medverkade Anna Bergendahl också i Melodifestivalen – fast bara som låtskrivare. Hon skrev bidraget "The silence" som sångerskan Frida Green framträdde med. Bidraget gick till Andra chansen.

— Det var kul att få vara med på ett hörn och inte känna någon press utan bara det roliga. Men det hade ju varit ännu roligare att få gå på efterfesterna – och att vara med i arenan. Det fick inte vi låtskrivare i fjol.

Anna Bergendahl om pandemin: "Väldigt tufft"

Hon säger att hon varit lyckligt lottad under pandemin, då det passade att återuppta läkarstudierna precis när musikbranschen stängde ned. Samtidigt oroade sig Anna Bergendahl för hur covid-19 skulle drabba medlemmar i närmsta familjen.

— Min pappa har en vårdskada sedan han fick sin gallblåsa utopererad, så han har gjort en massa bukoperationer och är beroende av antibiotika för sin överlevnad. Sedan har vi i den nära familjen haft flera cancerfall så det har varit väldigt tufft. De här familjemedlemmarna är förstås av olika anledningar sårbara för covid-19.

Melodifestivalen må vara viktig och Anna Bergendahl är revanschlysten sedan sist. Men till skillnad mot förut känns det inte på liv och död.

— I och med att jag har varit med om svåra saker i familjen så fick jag perspektiv på livet och vad det är som betyder något. Som läkarstudent har jag ju fått se lidande på riktigt. Det kan kännas om att det är "Hunger games" när man väl står där och ska få resultatet, men det finns många saker i livet som är mycket viktigare än hur det går i Melodifestivalen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!