Skådespelarna Johan Ulveson, Ulla Skoog, Suzanne Reuter och Claes Månsson i Lorry med regissören Martin Persson, till vänster.
Skådespelarna Johan Ulveson, Ulla Skoog, Suzanne Reuter och Claes Månsson i Lorry med regissören Martin Persson, till vänster. - Foto: TT

Lorrygänget: Skulle inte skämta så 2022

Lorrygänget vill inte dömas för gamla sketcher om farbror Bosse och den finska Cosbyfamiljen, utförd i blackface.Det är läskigt när man med dagens glasögon dömer ut saker som gjordes för 30 år sedan. Man kan inte göra på det sättet, säger Johan Ulveson.


Fakta: Lorry

Lorry hade premiär i SVT 1989 och gjordes i 28 avsnitt. Gunilla Röör och Gunnel Fred medverkade också i varsin säsong och även Stefan Sauk medverkade med monologer i varje program.

Gänget har också gjort filmerna "Yrrol – en kolosssalt genomtänkt film" (1994) och "Lyrro – Ut & invandrarna" (2018). Även filmen "Ogifta par – en film som sklljer sig" (1997) har "Lorry"-skådespelare i huvudrollerna. Alla filmer regisserades av Peter Dalle.

Lorrygänget är tillbaka med tv-serien "Äntligen" som har premiär på juldagen. Det är en comeback som är efterlängtad av fansen. Många av Lorrys sketcher har blivit moderna klassiker som fortfarande lockar publik – fastän humorgängets tv-serie hade premiär 1989.

Tre säsonger av "Lorry" finns till exempel på Öppet arkiv på SVT Play.

— Nu är det den tredje generationen som tittar på det där innan de ska gå ut på fredagskvällarna. Och det är jävligt roligt, säger Claes Månsson, en av originalmedlemmarna.

Lorry är ingen fast grupp som alltid gör saker tillsammans. Månsson har liksom Lena Endre, Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Johan Ulveson och Peter Dalle gjort stor succé på egen hand på teaterscenen såväl som på film och i tv.

Johan Ulveson minns farbror Bosse-sketcherna.

Men de förknippas ändå med sitt humorgäng, vilket förvånar Johan Ulveson.

— För mig är Lorry så länge sedan så att jag har svårt att förstå det, säger han.

I de svenska humorgruppernas kronologi kom Lorry fram mellan Galenskaparna/After Shave och Killinggänget. Folkligt, men med en vass spets som förebådade det tuffare och ironiska 90-talet.

Flera av gruppens sketcher som gjordes på 90-talet har på senare år blivit kontroversiella. Som farbror Bosse (spelad av Johan Ulveson), scoutledaren med en väldig förkärlek för barn.

— Farbror Bosse är mytisk på något sätt, säger Johan Ulveson med ett litet skratt.

— Han har inte varit med så mycket, men han är en hopplös karaktär för den fäster sig så alla kommer ihåg honom.

Farbror Bosse var bara med i några Lorrysketcher i tv, men förekommer i filmen "Yrrol" från 1994 som ofta rullar på filmkanalerna.

TT: Skulle man kunna göra den figuren i dag?

— Det är lite dubbelt, för det finns mycket humor i dag som är jävligt fräck och utmanande. Tittar man på Ricky Gervais så säger han saker som man verkligen skulle kunna tycka att det inte går att säga, säger Ulveson och fortsätter:

— Samtiden inrymmer motsägelsefulla signaler om vad man kan säga och inte skämta om. Man blir osäker, men jag tror inte att man skulle göra Bosse i dag.

Claes Månsson tror inte att samtiden hade accepterat Lorrygängets sketch om en finsk Cosbyfamilj i blackface.

Claes Månsson minns en sketch i "Lorry" där de gjorde en finsk version av tv-familjen Cosby, med skådespelarna i blackface.

— Ja, den skulle vara helt omöjlig! Det går inte att komma undan. Eller den när Peter och jag är kineser som står i butiken. Det borde man få fängelse för, säger Johan Ulveson.

Samtidigt betonar Lorryskådespelarna att humor måste bedömas efter sin samtid.

— Det är läskigt när man med dagens glasögon dömer ut saker som gjordes för 30 år sedan. Man kan inte göra på det sättet, säger Johan Ulveson.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!