Den rosa enhörningen har väckt uppståndelse på flera håll. Arkivbild.
Den rosa enhörningen har väckt uppståndelse på flera håll. Arkivbild. - Foto: TT

Malmös kritiserade enhörning prisas – igen

Lidingös moderata kommunstyrelseordförande kallade den för "ett slöseri med skattepengar". Även Stockholmsmoderater kritiserade Malmös enhörning.Men i designvärlden låter det annorlunda. Nu vinner Malmöstatyn pris – igen.


2021 belönades den med ett silver i Svenska designpriset – och nu har det blivit dags för ytterligare ett pris, rapporterar P4 Malmöhus. Malmö Unicorn har nämligen fått utmärkelsen "Special Mention" i German Design Award, uppger MK Illumination som designat statyn.

Malmös satsning – den sex meter höga rosa enhörningen – placerades på ett av stadens torg inför World Pride, som hölls i Malmö och Köpenhamn sommaren 2021.I samband med det väcktes dock resonemanget om statyn, som kostat staden 850 000 kronor, skulle vara slöseri med skattepengar.

Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) kallade andra kommuners kritik "trångsynt och tråkigt" – och har tidigare hänvisat till att om Malmö skulle resonera som kritikerna så skulle staden varken kunna ha parkbänkar eller blomstersmyckningar, eftersom det inte heller hör till välfärdens kärna.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!