Britt Forsströmson är en av årets mottagare av Zornmärket och i motiveringen skriver juryn 'För mästerligt och inspirerande spel av låtar från Blekinge'.
Britt Forsströmson är en av årets mottagare av Zornmärket och i motiveringen skriver juryn 'För mästerligt och inspirerande spel av låtar från Blekinge'. - Foto: Privat

De får årets Zornmärke

Blekingskan Britt Forsströmson och smålänningen Anders Svensson är årets mottagare av Zornmärket i guld.


Britt Forsströmson utbildade sig vid musikhögskolan och är sedan drygt 30 år försteviolinist i Malmö Symfoniorkester. Vid sidan av den klassiska musiken har folkmusiken, särskilt Blekingelåtar, alltid varit stark hos henne.

Spelemannen Anders Svensson är årets andra mottagare av Zornmärket, med motiveringen ”För briljant, livfullt och personligt spel av smålandslåtar".

Anders Svensson växte upp i Småland och kommer från en lång generation av spelmän. Själv fick han sin första fiol när han var sex år och har under sin karriär som spelman också fokuserat på musik från hemorten.

Zornmärket i guld är den mest prestigefulla folkmusikutmärkelsen i Sverige och ges till särskilt framstående traditionsbärare inom svensk folkmusik.

Utmärkelsen delades ut av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen i samband med riksspelmansstämman i Lund.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!