Bollywood-skådespelaren Varun Dhawan spelar huvudrollen i filmen 'Bawaal', som har mött stark kritik. Arkivbild.
Bollywood-skådespelaren Varun Dhawan spelar huvudrollen i filmen 'Bawaal', som har mött stark kritik. Arkivbild. - Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

"Bawaal" kritiseras: "Trivialiserar Förintelsen"

Den nya Bollywood-filmen "Bawaal" av regissören Nitesh Tiwari kritiseras för att trivialisera Förintelsen. Simon Wiesenthal Centre, som arbetar för att skydda mänskliga rättigheter för den judiska befolkningen, uppmanar Amazon Prime Video att ta ned filmen från sin plattform, skriver Independent.


Filmen skildrar ett par som blir kära under en resa i Europa, där de bland annat besöker historiska platser från andra världskriget.

I kritiken ingår hur filmskaparen använder Auschwitz som en metafor för att beskriva parets relation. I en scen från en gaskammare säger skådespelaren Varun Dhawans rollfigur "Vi är alla lite som Hitler, inte sant?" – en referens till att människor aldrig är nöjda med vad de har.

Abraham Cooper, chef för Global Social Action, säger enligt Independent: "Auschwitz är inte en metafor. Det är ett grundläggande exempel på människans förmåga till ondska". Han fortsätter: "'Bawaal' är en banal trivialisering av lidandet och det systematiska mördandet av miljoner offer under Förintelsen".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!