Strejkande manusförfattare och skådespelare utanför Sony Pictures studio i Culver City i Kalifornien den 14 juli.
Strejkande manusförfattare och skådespelare utanför Sony Pictures studio i Culver City i Kalifornien den 14 juli. - Foto: Mark J Terrill/AP/TT

Hollywoodstrejken: Sony skjuter upp filmsläpp

Den stora skådespelar- och manusförfattarstrejken i Hollywood får konsekvenser för allt fler kommande filmer. Sony Pictures meddelar nu att man skjuter upp flera av sina filmsläpp, skriver Variety.


Det handlar bland annat om "Spider-Man: Beyond the Spider-Verse", nya superhjältefilmen “Kraven the Hunter”, baserad på Marvelkaraktären med samma namn, en planerad uppföljare till "Ghostbusters: Afterlife" samt en ny "Karate Kid"-film. Alla får nya datum.

Filmerna är bara några av de senaste i raden som försenas på grund av strejken.

Fackförbundet Sag-Aftra, med 65 000 skådespelarmedlemmar som tagits ut i strejk, vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som i nuläget innebär att många fått sämre betalt. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalties baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats eller repriserats.

Samtidigt har strejken fått storbolagen i Hollywood att börja söka efter kryphål. Det kan exempelvis handla om inspelningar på entreprenad, skådespelare anslutna till brittiska fackförbund och nöjesparksmaskotar som reklampelare i stället för filmstjärnor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!