Bild från årets bokrea. Arkivbild.
Bild från årets bokrea. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Bokförsäljningen har ökat under 2023

Bokförsäljningen ökade under det första halvåret 2023, enligt en ny rapport, och det såldes litteratur för sammanlagt 2,31 miljarder kronor. Det är de högsta nivåerna på sex år.


Fakta: Mest sålda böcker

Skönlitteratur dominerade topp 20-listan.

De verk som sålde mest i Sverige under det andra kvartalet var "Atlas. Historien om Pa Salt" av Lucinda Riley och Harry Whittaker, följt av Sofie Sarenbrants "Parasiten" och "Det slutna rummet" av Mari Jungstedt.

Den mest sålda boken i genren sakprosa var "När ingen lyssnar" av Diamant Salihu och den mest sålda barn- och ungdomsboken "Handbok för superhjältar. Den längsta natten" av Elias Våhlund och Agnes Våhlund.

Ökningen ligger på 1,4 procent jämfört med samma period förra året, visar statistik av Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen.

Mest ökade digitala abonnemangstjänster, med 65,1 miljoner kronor eller 9,4 procent. Men också försäljningen i den fysiska bokhandeln växte, med 17,3 miljoner kronor eller 3,8 procent. Färre böcker såldes dock i internetbokhandlar och bokklubbar samt i dagligvaruhandeln.

Sammantaget minskade försäljningen av tryckta böcker med 2 procent, vilket motsvarar 30,8 miljoner kronor. Inbundna böcker minskade med 3,9 procent medan pocket ökade med 5,8 procent.

Den genre som sålde bäst var deckare och spänning, som ökade med 4,9 procent till 456,8 miljoner kronor. Skönlitteratur ökade med 6 procent, och genren mat och dryck med 0,4 procent. Övriga genrer minskade – särskilt svensk sakprosa.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!