Göran Söllscher valdes nyligen in i Hall of Fame för klassisk gitarr i USA som första svenska gitarrist någonsin. Pressbild.
Göran Söllscher valdes nyligen in i Hall of Fame för klassisk gitarr i USA som första svenska gitarrist någonsin. Pressbild. - Foto: Uppsala Gitarrfestival

Gitarrnestorn inviger Uppsala gitarrfestival

Uppsala Gitarrfestival firar 20 år med över sextio medverkande artister från tre kontinenter. En av veteranerna som inviger festivalen är nestorn Göran Söllscher. Det här är en av världens finaste gitarrfestivaler att få spela på, säger han.


Fakta: Uppsala Gitarrfestival

Uppsala Internationella Gitarrfestival grundades 2003 och äger rum på Uppsala konsert & kongress. I år firas 20-årsjubileum med artister från tre kontinenter, tio länder och sammanlagt över sextio medverkande musiker.

Jubileumskonserten leds av Mats Bergström, en av Sveriges främsta gitarrister. Inbjudna är bland andra mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Amalie Stalheim och gitarristen Jojje Wadenius. Wadenius kommer även att hålla ett föredrag om sin långa musikkarriär.

Bland övriga inbjudna musiker finns gypsy jazz-gitarristen Bireli Lagrene från Frankrike och den brasilianske gitarristen Yamandu Costa i ett möte med svenske jazzpianisten Jan Lundgren. Koraspelaren Ballake Sissoko från Mali framträder med sydafrikanske gitarristen Derek Gripper.

Festivalen äger rum 28–30 september.

Anne Sofie von Otter, Jojje Wadenius och Göran Söllscher är några av de inbjudna artisterna som spelar på 20-årsjubilerande Uppsala Gitarrfestival.

Samlingspunkt

Bland de internationella gästerna finns gypsy jazz-gitarristen Bireli Lagrene från Frankrike och den brasilianske gitarristen Yamandu Costa i ett möte med svenske jazzpianisten Jan Lundgren.

— Festivalen har etablerats som en samlingspunkt för Nordens gitarrister. Jag har varit där fem–sex gånger, senast 2018, och spelat och undervisat. Klaus Pontvik, som är eldsjälen bakom, har en fantastisk förmåga att med sin stora entusiasm samla artister från hela världen, säger Göran Söllscher.

Själv valdes han nyligen in i Hall of Fame för klassisk gitarr i USA som första svenska gitarrist någonsin. Söllscher har också erhållit den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser inom musik.

— Det är väldigt häftigt för mig att bli invald i Hall of Fame. Jag har varit i gång och turnerat och spelat sedan 1978, rest över hela världen och spelat in skivor. Det här blir som ett slags kvitto på att det har betytt någonting.

Beatles vid invigningen

Under invigningskonserten kommer Göran Söllscher att spela arrangemang av Beatles-musik som den kubanske tonsättaren Leo Brouwer har gjort.

— Jag spelar tillsammans med Svenska Kammarorkestern från Örebro. Sedan fortsätter de att spela tillsammans med nästa generation, yngre gitarrister från runt om i Europa som framträder.

TT: Hur ser intresset ut för klassisk gitarr i dag?

— Nivån går upp hela tiden. Allting är tillgängligt på internet, via Youtube. Jag tror att unga gitarrister triggar varandra till att bara bli bättre och bättre, så vi går en ljus framtid till mötes.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!