Nästan 29 år efter förlisningen kommer en dramaserie om passagerarfärjan Estonia. Premiär i TV4 Play den 15 oktober. Pressbild.
Nästan 29 år efter förlisningen kommer en dramaserie om passagerarfärjan Estonia. Premiär i TV4 Play den 15 oktober. Pressbild. - Foto: TV4

Nu kommer TV4:s storserie om Estoniakatastrofen

Det är ett nationellt trauma, men själva fartygskatastrofen står inte i centrum i TV4:s nya storserie "Estonia". Skulle man ägna åtta avsnitt åt det hade det blivit en ganska osmaklig skräckfilm, säger seriens regissör Måns Månsson.


Trots att det snart är 30 år sedan 852 personer omkom när passagerarfärjan sjönk på Östersjön har Estoniakatastrofen aldrig slutat beröra, inte bara för de anhöriga.

Många har lanserat sina egna teorier om varför färjan sjönk, och i dagarna sänder "Vetenskapens värld" i SVT ett program som i sin tur kritiskt granskar den dokumentär av Henrik Evertsson som fick Stora journalistpriset 2020 efter att ha lanserat en egen olycksorsak.

Nu kommer också den första stora dramaserien om Estonia. Serien, som har premiär bakom betalvägg på TV4 Play den 15 oktober, har kostat nästan 200 miljoner kronor att göra. Den är en samproduktion mellan Sverige, Finland och Estland med skådespelare från alla tre länderna i rollerna, däribland svenska Katia Winter.

Ingen "Titanic"

Men serien är ingen actionspäckad svensk version av "Titanic". "Estonia" innehåller visserligen dramatiska scener från själva förlisningen, men det är inte fokus för serien.

— Rent spontant hade det känts svårt att konkurrera med amerikanska katastrofserier med de budgetar vi har i norra Europa. Jag tror inte det hade funkat bra, säger TV4:s dramachef Piodor Gustafsson om jämförelsen med "Titanic".

Den svenske regissören Måns Månsson har gjort Estonia-serien. Arkivbild.

Merparten av handlingen utspelas i stället efter dramat på Östersjön med fokus på de anhöriga, räddningspersonalen och framförallt haverikommissionens arbete där det snabbt uppstår konflikt mellan ländernas utredare.

Samarbetet med Finland och Estland har varit viktigt för regissören Måns Månsson.

— Jag har nog levt i en bild som svensk att det här är en svensk katastrof, men det var en ögonöppnare för mig att få de här manusen i handen och förstå på allvar att det så klart var en lika stor estnisk katastrof. Men även i en ganska stor utsträckning en stor finsk händelse, säger han.

Dramat i serien handlar mycket om haverikommissionens utredning. Vem hade ansvaret för katastrofen? Trots årtionden av kommissioner, analysgrupper och flera nya utredningar har ingen dömts i domstol som ansvarig för det inträffade. Något som upprör Måns Månsson efter att han satt sig in i frågan under förarbetet till tv-inspelningen.

— Det är overkligt att 852 människor kan mista livet och att ingen bär något som helst ansvar för detta, säger han.

Katia Winter spelar en av huvudrollerna i "Estonia". Arkivbild.

"Väldigt laddat"

Trots att det inte är seriens fokus så innehåller serien alltså ändå några scener från när Estonia förliser. De var svåra att spela in.

— Det är klart att det var väldigt laddat. Initialt var jag ganska övertygad om att det inte skulle gå att kunna hitta skådespelare som ens vill gestalta det här, för att det var för känsligt och för nära, säger Måns Månsson.

TT: Det är så många som har egna teorier om varför Estonia sjönk. Är du rädd för att ni ska få kritik från de som anser att ni "mörkar sanningen"?

— Nej, jag är inte rädd för det alls. Jag känner mig faktiskt väldigt trygg i vad vi har gjort. Den har sin egen plats bland alla de berättelser som på något sätt formats där ute.

"Estonia" har premiär på TV4 Play den 15 oktober och kommer till TV4-kanalen den 30 oktober.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!