En ny bro ska göra den nya stora basutställningen på Nordiska museet mer tillgänglig, lagom till 150-årsjubileet. Pressbild.
En ny bro ska göra den nya stora basutställningen på Nordiska museet mer tillgänglig, lagom till 150-årsjubileet. Pressbild. - Foto: Emil Fagander

Nordiska firar 150 år med att syna nordbon

Nordiska museet fyller 150 år – och firar med satsningar under hela året. Bland annat invigs en ny stor utställning om människan i Norden under 500 år.


Den nya basutställningen "Nordbor" ska sträcka sig genom hela det översta våningsplanet på Nordiska museet, där besökarna får lära känna människan i Norden genom femhundra år och fyra årstider. Det är en av de stora satsningar museet gör lagom till sitt 150-årsjubileum.

— Vi gör det som grundarna i någon mening skapade museet för. Hazelius ville ha det stora narrativet om Norden, Sverige och framförallt de människor som bor här. Det är det som skapar en vi-känsla. Vilka är vi som bor här, både i ett historiskt perspektiv men också i framtiden, säger museichefen Sanne Houby-Nielsen.

Möta verkliga människor

Utställningen är uppbyggd utifrån de samlingar, arkiv och fotoarkiv som museet under 150 år har samlat in. Sammanlagt kommer besökarna att få följa 22 verkliga personer som representerar de 500 åren.

— Vi går nära de människor som bott här och bor här i dag. Det är det som gör Nordiska museet så speciellt, att man verkligen från början har tagit in folks egna upplevelser, säger Sanne Houby-Nielsen.

En bärande berättelse genom den nya utställningen är människans relation till naturen – särskilt skogen är en röd tråd. Det handlar också om hur synen på familjen har ändrat sig, liksom vår relation till övernaturliga krafter, som religion, tro och tankar.

Tillgängligt för alla

Museet har även arbetat för att bli mer tillgängligt för alla. Nu kan man därför åka en hiss upp till utställningen, och på grund av en nybyggd, arkitektritad bro ta del av samlingarna utan trappor eller hinder.

Tanken är inte heller att bara blicka bakåt vid jubileet. En stor del av museets uppgift är att dokumentera samtiden, understryker Houby-Nielsen, vilket man har gjort genom att intervjuat folk från ostkusten till det nordligaste Sverige och även grannländerna om visioner inför år 2173 – 150 år fram i tiden.

— När man närmar sig vår egen tid, kommer vi att ha tydliga frågeställningar kring hur vi lever i framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen.

Museet har redan fått in nästan 600 olika berättelser och visioner från människor.

Ett föremål ur museets samlingar tolkas av Daniel Youssef, i ”Strindberg vs Youssef”. Pressbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!