Prins Carl Philip föddes som kronprins.
Prins Carl Philip föddes som kronprins. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Claudio Bresciani/TT

Hårda kängan mot prins Carl Philip: "Snygg på bilder, men..."

Carl Philip föddes som kronprins och skulle ärva tronen, men så blev inte fallet efter en grundlagsändring.
– Jag tyckte det var alldeles lysande för det hade blivit väldigt illa med Carl Philip, säger författaren och journalisten Herman Lindqvist.


Bara ett fåtal människor har fått en inblick i kungafamiljens vardagsliv och de olika familjemedlemmarnas personligheter. En av dessa är författaren och journalisten Herman Lindqvist som under flera år var privatlärare åt kronsprinsessan Victoria.

– Hon var väldigt bra. Hon var vaken och pigg och intresserad. Hon är ju dyslektiker, det var därför hon bad mig prata om historia. Jag pratade och pratade i tre år. Victoria var väldigt intresserad och gjorde anteckningar. Nästa gång vi sågs frågade hon om vissa saker jag hade berättat tidigare. Hon var verkligen intresserad och tog till sig av vad jag berättade, säger Lindqvist till Aftonbladet.

Så fördelas apanaget – hen fick inte en enda krona

Herman Lindqvist. Foto: Maja Suslin/TT

De övriga två syskonen, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip, imponerade inte riktigt lika mycket, enligt Lindqvist.

– Det var meningen att jag skulle ta mig an Madeleine också. Hon kom tre gånger, sedan tyckte hon att hon kunde allt. Och Carl Philip kom aldrig. Det var meningen att han skulle göra det, men de lyckades aldrig få honom att förstå varför han skulle komma.

Bilderna på Carl Philip skapar rubriker världen över

Kungafamiljen år 1993. Foto: Janerik Henriksson/SvP/TT

Videoklipp på "kronprinsessan Victoria" anmäls

Herman Lindqvist om prins Carl Philip: "Hade inte trivts"

När kung Carl XVI Gustaf medverkade i SVT-dokumentären "Sveriges sista kungar" stod det klart att han inte var helt nöjd över den grundlagsändring som gjorde att prins Carl Philip, som föddes som kronprins, blev av med sin rätt att ärva tronen. 

Prins Carl Philip i samband sitt dop. Foto: Kent Östlund/TT

Herman Lindqvist ser däremot positivt på beslutet. 

– Jag tyckte det var alldeles lysande för det hade blivit väldigt illa med Carl Philip. Han blir snygg på bilder, men sedan måste han ju säga något eller läsa upp något oförberett och det klarar han inte så bra. Han är också väldigt sympatisk som person, precis som Victoria. Det är inget fel på honom, men han hade inte trivts som kung. Victoria älskar det livet, säger han till Aftonbladet

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!