Sara Stridsberg ger röst åt en styckmördad kvinna i pjäsen 'Svindel' som får urpremiär på Dramaten i vår. Arkivbild.
Sara Stridsberg ger röst åt en styckmördad kvinna i pjäsen 'Svindel' som får urpremiär på Dramaten i vår. Arkivbild. - Foto: Duygu Getiren/TT

Nyskrivet drama av Sara Stridsberg på Dramaten

"Svindel" – ett nyskrivet drama av Sara Stridsberg baserat på hennes roman "Kärlekens Antarktis" – får urpremiär på Dramaten i Stockholm. I vår spelas även Lorca, Ibsen samt "Liv och Död Strömqvist".


"Det lättsamt tillgängliga" samsas med "det obekvämt provocerande" i vårens repertoar uppger teaterchefen Mattias Andersson i ett pressmeddelande.

Årets första premiär blir Federico Garcia Lorcas drama "Yerma" om en nygift kvinna (Nina Zanjani) som till skillnad från sin man drömmer om att få barn.

Om att förlora ett barn handlar i stället Ibsens "Lille Eyolf" som regisseras av Staffan Larsson och med Livia Millhagen och Erik Ehn som föräldraparet i en pjäs om stor sorg.

Styckmördad kvinna

Sara Stridsbergs urpremiär ger precis som hennes roman röst åt en styckmördad kvinna. Sedan länge sitter denna fast i ett ödsligt dödsrike varifrån hon betraktar världen men också återvänder till sitt eget dödsögonblick. Rebecka Hemse regisserar och i ensemblen medverkar bland andra Rakel Benér Gajdusek, Thomas Hanzon, Doreen Ndagire och Ingela Olsson.

Nationalscenen sätter också upp författaren och skådespelaren Alexander Salzbergers nyskrivna pjäs "Son och far" som beskrivs som "ett självbiografiskt drömspel om relationer, missbruk och skapande". Salzberger regisserar själv sin urpremiär. Även Jacob Hirdwall sätter upp sin egen pjäs "77 meddelanden till framtiden" som bygger på det som unga människor över hela världen berättat om klimatförändringar.

Tonårsdemoner

På Unga Dramaten regisserar Lisa Färnström sin egen pjäs "Tween spirit", om vänskap och inre demoner.

Regissören Ada Berger återvänder för att sätta upp den avslutande delen i Liv Strömquists pjästrilogi. "Liv och Död Strömquist" ska bland annat handla om "hur bra vi mår av att få ge andra goda råd." Ensemblen är densamma som i två tidigare uppsättningarna, den här gången utökad med Maia Hansson Bergqvist och Johan Ulveson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!