Johan Rundberg får årets Astrid Lindgren-pris. Pressbild.
Johan Rundberg får årets Astrid Lindgren-pris. Pressbild. - Foto: Ylva Sundgren

Han får Astrid Lindgrens eget pris

Han skriver "bladvändare som är omöjliga att värja sig mot", med stor människokärlek och lågmäld humor. Årets mottagare av Astrid Lindgrens eget pris heter Johan Rundberg.


För två år sedan fick Johan Rundberg Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för "Nattkorpen". Den historiska serien om barnhemsbarnet Mika är också den som har fått mest uppmärksamhet av hans böcker.

Men juryn för Astrid Lindgren-priset konstaterar att det finns långt mer att upptäcka i hans författarskap. Det spänner från "läskiga spänningsromaner" till romantiska komedier och berättelser som även nybörjarläsare kan ta till sig.

"Oavsett om han skriver om punkdrömmar i nutid eller barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm skapar han bladvändare som är omöjliga att värja sig mot", skriver juryn i sin motivering.

Johan Rundberg får ta emot priset om 100 000 kronor i en lång linje av pristagare från "Ture Sventon"-författaren Åke Holmberg 1967 till Mårten Melin 2022. Rundberg är glad och rörd över priset.

"Det finns så mycket att inspireras av i Astrid Lindgrens författarskap, men för mig har det främst varit hennes komplexa karaktärer, medmänsklighet och lite krassa sätt att beskriva livet och döden. Och så hennes humor förstås", säger han i pressmeddelandet.

I höst ger Johan Rundberg ut "Totalvägra", en roman för mellanåldern.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!