Rihab Chaieb i 'Melancholia' som haft urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm under hösten.
Rihab Chaieb i 'Melancholia' som haft urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm under hösten. - Foto: Sören Vilks

Två av tio vill spara på kulturen

Bara två av tio personer vill ha besparingar på kulturen. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Kungliga Operan. "Människor tycker att kulturen är viktig", konstaterar vd Fredrik Lindgren.


Regeringens anslag till flera kulturinstitutioner, däribland Operan, minskar nästa år. Det är också bakgrunden till att Operan låtit Novus göra en opinionsundersökning om huruvida kultursektorn bör få mer eller mindre resurser.

43 procent svarade att kulturen borde få mer pengar. En tredjedel tycker att kulturen ska få de anslag de får idag, medan 19 procent tycker det är rätt att spara på kulturen.

"Den här undersökningen visar det vi på Operan också känner varje dag när vi möter vår publik, att människor tycker att kulturen är viktig" säger Operans vd, Fredrik Lindgren i ett pressmeddelande.

Han beskriver nedskärningarna på kulturområdet i statens budget för 2024 som "ett mycket hårt slag mot hela kultursektorn". För första gången på länge räknas inte de statliga anslagen upp.

"Tvärtom skär regeringen ner i den ersättning Operan och andra kulturinstitutioner får, vilket gör att vi nu står inför ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. Allt detta i en tid där kulturen behövs mer än någonsin för att skapa hopp, sammanhållning och framtidstro«, säger Fredrik Lindgren

Novus undersökning bygger på svar från 1 000 personer i olika åldrar och från olika delar av landet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!