Shane MacGowen på scen i London 1999. Arkivbild.
Shane MacGowen på scen i London 1999. Arkivbild. - Foto: Michael Walter/AP/TT

"Shane MacGowan var en fantastisk poet"

Shane MacGowan var så mycket mer än "A fairytale of New York", tycker GP:s musikjournalist Johan Lindqvist som minns en stor poet, sångare och outsider.


Shane MacGowans död kom knappast som någon överraskning för någon, och Johan Lindqvist tycker att det har varit fint att se så många visa sin respekt för MacGowan under de sista månaderna av hans liv.

— Det var till exempel starkt i somras när Springsteen spelade i Dublin och kom för att hälsa på. Det var väldigt fint att folk ville visa sin uppskattning. MacGowan var alltid något av en outsider, mellan Irland och England och han kände sig nog inte hemma någonstans, säger Lindqvist.

Han tycker att de flesta minns Shane MacGowan av fel anledningar.

— Han var så väldigt mycket mer än "A fairytale of New York". Han var en fantastisk textförfattare och poet som förenade iriska och keltiska keltiska traditioner med den brittiska punken. En otroligt begåvad låtskrivare och när han var i hyfsad form dessutom en jäkligt bra sångare och frontfigur i Pogues.

Lindqvist såg MacGowan flera gånger live, både med Pogues och i andra konstellationer. Omdömet om konserterna spänner mellan bedrövligt och helt fantastiskt, berättar han. Som allra bäst tycker han att Shane MacGowan i slutet av 80-talet, när Pogues gav ut skivan "If I should fall from grace with god".

— Det var nog också deras största kommersiella framgång, när de plötsligt gick från klubbarna till de största festivalscenerna. Det är en otrolig skiva, som inte bara innehåller rock och irländsk folkmusik utan även har inslag av arabisk och turkisk musik. Den var otroligt lekfull när den kom.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!