Edward af Sillén står för regin när Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar fars i Kalmar i sommar. Pressbild.
Edward af Sillén står för regin när Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar fars i Kalmar i sommar. Pressbild. - Foto: Mats Bäcker

Fars med Gustafsson i flera upplagor

Med en brittisk farsklassiker gör Robert Gustafsson i sommar comeback på den egna teatern. 27 juni är det premiär för "Oj då, en till!" på Krusenstiernska teatern i Kalmar.


Efter "Tootsie" ger sig Robert Gustafsson på en ny komedi med skruvade förvecklingar. Pjäsen – med originalmanus av legendariske komediförfattaren Ray Cooney – handlar om en framgångsrik företagare som efter sin kompanjons bortgång vill skänka en stor summa pengar till hans son.

Komplikationer uppstår tämligen omgående när det visar sig att sonen har tre identiska bröder som också är ute efter arvet. Klassisk förvecklingskomedi med andra ord och upplagt för högt tempo och blixtsnabba kostym- och perukbyten för Gustafsson som ska gestalta dem alla fyra.

— Det är den mest ekvilibristiska av hans pjäser så det gäller att spela den mens man orkar, säger Robert Gustafsson.

Tacksam intrig

Den svenska manusbearbetningen har gjorts av Andreas T Olsson i samarbete med Edward af Sillén, som också står för regin. I ensemblen ingår komiska tungviktare som Ola Forssmed, Carina Lidbom, Anton Lundqvist och Per Svensson.

— Det är lite Helan och Halvan över det hela, en ren och enkel intrig som är oerhört tacksam att spela där personer utger sig för att vara någon annan än de är.

— Handlingen är förlagd till en tid med husor och herrefolk. Teater är som ett schackspel, om alla pjäser skulle ha lika värde så blir det inget spel. Alla vet att herrn i huset är dum i huvudet och att det är husan som räddar situationerna – klassisk commedia dell'arte, säger Robert Gustafsson.

Utomhuspremiär

"Oj då, en till!" blev en stor succé när den sattes upp 1987 på Folkan i Stockholm, då med bland andra Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Gunilla Åkesson, Stig Grybe och Meg Westergren i rollerna.

Nu ska pjäsen för första gången spelas utomhus på Krusenstiernska teatern i Kalmar – enligt Gustafsson den vädersäkraste platsen i landet.

— Utomhusteater är som barnteater för vuxna. Publiken är delaktig på ett annat sätt och så har man konkurrens av måsar, vind, regn, sol och bilar som passerar, så det krävs mycket tydlighet. Men framför allt är det en tradition, säger Robert Gustafsson.

Per Svensson, Edward af Sillén, Robert Gustafsson, Linda Olsson och Ola Forssmed bjuder på skruvade förvecklingar i ”Oj då, en till!”. Pressbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!