'Den nionde timmen' av Maurizio Cattelan från 1999. Pressbild.
'Den nionde timmen' av Maurizio Cattelan från 1999. Pressbild. - Foto: Zeno Zotti

Provokativ konstnär visas stort på Moderna

En slagen påve och en knäböjande Hitler. Maurizio Cattelan, känd för satirisk och ibland provokativ konst, ställer ut på Moderna Museet i Stockholm nästa år.


I utställningen "Den tredje handen" (24/2 till 12/1-25) visas några av den italienske konstnärens mest kända verk, däribland installationen föreställande påven Johannes Paulus II som slagits till marken av en meteorit, tillsammans med konst som Cattelan själv valt ut ur museets samlingar.

Den 17 maj öppnar en utställning med den amerikanska queerkonstnären Vaginal Davis som görs i samband med flera konstinstitutioner i Stockholm. På Moderna visas bland annat inspelningar av konstnärens punkkonserter från 1990-talet men också en installation där Davis återskapar sitt lägenhetsgalleri i Los Angeles.

Under hösten visas tysk expressionism av konstnärsgruppen Brücke samt utställningen "Ooooooooo-pus" av den Serbienfödda ljud- och performancekonstnären Katalin Ladik.

På Moderna i Malmö visas grupputställningen "Oläkt" (2/3–15/9) där ett 15-tal konstnärer diskuterar det uppror med krav på demokratiska reformer som brukar kallas för den arabiska våren. Nästa höst öppnar en utställning med den den ukrainska 1900-talskonstnären Marija Prymatjenko.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!