Imani Perry är en av de författare som har nominerats till ett nytt pris där juryn utgörs av fångar på amerikanska fängelser. Arkivbild.
Imani Perry är en av de författare som har nominerats till ett nytt pris där juryn utgörs av fångar på amerikanska fängelser. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini

Fångar ska döma i boktävling

300 fångar på amerikanska fängelser ska tillsammans välja en pristagare när ett nytt litterärt pris nu instiftas i landet. Inside literary prize är ett initiativ av Freedom Reads, National Book Foundation och the Center for justice innovation, skriver The Guardian.


"Genom läsning och bedömning av ledande amerikanska litterära verk kommer tävlingen att ge en nationell plattform åt fängslade personer som på ett meningsfullt sätt kan delta i vårt delade nationella kulturella samtal", säger Reginald Dwayne Betts, Freedom Reads grundare och vd, i ett pressmeddelande.

Fångarna avtjänar fängelsestraff i sex olika stater och ska nu läsa, diskutera och bedöma verk av fyra författare som har tilldelats National Book Award: Tess Gunty, Jamil Jan Kochai, Roger Reeves och Imani Perry.

— På något sätt behöver vi kopplingen med det vi får från böcker ännu mer än vad människor gör på utsidan, säger John J Lennon, en av de fångar som deltar.

Ett liknande initiativ har tidigare genomförts i Frankrike, där Sarah Jollien-Fardel fick "De fängslades Goncourt-pris".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!