Delar av stadsmuren som hittades vid utgrävningen på Helgeandsholmen kan ses i Medeltidsmuseets gamla lokaler. Dessa går inte flytta. Arkivbild.
Delar av stadsmuren som hittades vid utgrävningen på Helgeandsholmen kan ses i Medeltidsmuseets gamla lokaler. Dessa går inte flytta. Arkivbild. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Ny utredning på gång om Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet i Stockholm stängde den 6 november för att så småningom flytta till nya lokaler. Men nu kan en ny utredning vara på gång för att rädda museet kvar på den nuvarande adressen på Helgeandsholmen i centrala Stockholm, skriver Dagens Nyheten.


Riksdagsförvaltningen beslutade i våras att säga upp museet för att i stället bygga ett nytt besökscenter till riksdagen. Sedan dess har fler debattörer höjt sina röster för att museet ska få vara kvar i de nuvarande lokalerna som rymmer medeltida fornlämningar som inte går att flytta.

Medlemmar i föreningen Bevara Medeltidsmuseet har nu tagit fram ett förslag på hur både museet och ett nytt besökscentrum skulle kunna få plats. Under onsdagen ska riksdagsstyrelsen besluta om man ska låta utreda förslaget eller inte.

Frågan drivs av Sverigedemokraterna.

— Det går inte att återskapa någon annanstans. Förhoppningen om att flytta museet hänger på en skör tråd. Det kan sluta med att Stockholm inte har ett medeltidsmuseum, säger Henrik Vinge (SD) till Dagens Nyheter.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!