Bruce Springsteen och The E Street Band spelade tre kvällar på Ullevi i somras. Arkivbild.
Bruce Springsteen och The E Street Band spelade tre kvällar på Ullevi i somras. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Konsertsommaren lägger i bromsen

Efter ett par rekordår efter pandemin verkar 2024 bli betydligt lugnare på konsertfronten. Det ser ut att bli ett mellanår, säger Henrik Jutbring vid Got Event som sköter Ullevi i Göteborg.


Metallica, Bruce Springsteen, Coldplay, Iron Maiden, Rammstein, Gyllene Tider, Ed Sheeran, Laleh och Håkan Hellström. Under de två senaste somrarna har de stora konserterna avlöst varandra på Ullevi.

Och nästa år? Kanske ingenting. Än så länge är Göteborgsarenans kalender helt tom på musiksidan. Men det är inget som oroar evenemangschefen Henrik Jutbring.

— Utbudet av världsartister är cykliskt. De turnerar ju i hela världen och ibland gör de uppehåll och då blir det mellanår. Så jämfört med all time high-åren 2022–2023 så ser 2024 ut att bli ett mellanår, säger han.

Några konserter kan ändå bli aktuella i sommar.

— Vi för dialog med arrangörer och är fortsatt hoppfulla, så än lever hoppet om en bra sommar. Och annars så blir det fokus på fotboll och friidrott på Ullevi, säger Jutbring.

Svårare att boka

Joppe Pihlgren, vd för branschorganisationen Svensk Live, säger att det har blivit svårare för arrangörerna att locka attraktiva artister till Sverige.

Dels har ketchupeffekten med uppskjutna turnéer efter pandemin ebbat ut och färre artister turnerar än tidigare. Dels ställer den svaga svenska kronan till det när gager ska betalas ut i dollar.

— Om man är i en nisch där man vill ha en viss typ av artister och det inte finns tillräckligt med sådana artister ute så är det ju svårt att driva verksamheten. Och om man gör något jättestort så behöver man ju jättestora artister. Kan man inte boka dem så är det svårt att göra en festival, säger Pihlgren.

"Festivaler kämpar hårt"

I Malmö går den stora festivalen Big Slap i graven efter att ha stoltserat med bokningar som Justin Bieber och Swedish House Mafia.

Till Sydsvenskan förklarar grundaren Ali Eftekhari att det blivit svårt att hålla hög nivå, eftersom inflation, ränta och krig gör att färre artister är ute och turnerar.

— Vi tror inte att 2024 är ett bra år för så här stora festivaler i varken Sverige eller världen. De flesta stora festivaler kämpar hårt nu. Så vi har kommit till en gräns nu där vi känner att vi inte kan toppa festivalen nästa år, säger Eftekhari till Sydsvenskan.

Samtidigt har arrangörsjätten Live Nation lagt Stockholmsvarianten av den internationella festivalen Lollapalooza i malpåse. I dess stället satsar man på en mindre konsertserie kallad Sthlm Fields.

Men Enligt Alexander Kihlström vid Live Nation ligger inte ekonomiskt tuffare tider bakom beslutet.

— Nej, det skulle jag inte säga. Vi har haft tre fantastiska festivaler hittills och det är fullt möjligt att göra evenemang i Stockholm och runt om i Sverige vilket vi inte minst kan se på våra vänner Sweden Rock och Way Out West, som går som tåget även i år, sade Kihlström till TT tidigare i veckan.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!