Med 'En rustning av ljus' gör sig Ken Follett redo att avsluta sin bokserie. Pressbild.
Med 'En rustning av ljus' gör sig Ken Follett redo att avsluta sin bokserie. Pressbild. - Foto: Jake Curtis/Albert Bonniers förlag

Ken Follett: Trump är tillräckligt galen

Efter fyra bästsäljare om den fiktiva engelska staden Kingsbridge är det dags för nummer fem, ”En rustning av ljus”. Den brittiske författaren Ken Follett tror att det blir den sista boken i serien. Det känns som att det räcker nu, säger han till TT.


Han sitter i sitt arbetsrum och talar med TT via Zoom. Vid 74 års ålder har Ken Follett en lång rad av böcker bakom sig, däribland bokserier som "Århundradet"-trilogin och de fem böckerna i ovan nämnda "Katedral"-serien. Det är alltså inte första gången han bestämmer sig för att avsluta en boksvit.

— Å andra sidan ska man aldrig säga aldrig. Men det kommer åtminstone att bli en paus på många år. Och man ska sluta innan läsarna tröttnar, konstaterar han.

Blev stor framgång

Den första boken om Kingsbridge, "Svärdet och spiran", publicerades 1989 och blev en stor framgång. Senare kom fortsättningarna ”Den eviga elden” och ”En värld utan slut” samt ”Aftonen och morgonen”, som utspelades före ”Svärdet och spiran”. I ”En rustning av ljus” har vi hamnat i 1792. Den industriella revolutionen skapar bittra konflikter och ute i Europa verkar det som om Napoleon förbereder krig.

— Jag fick en idé om att skriva om den industriella revolutionen, och varför då inte låta den utspelas i Kingsbridge? Alla bra berättelser behöver konflikter och här var det maskinernas utveckling som stod för det. Textilindustrin förändrades, en del människor förlorade sina jobb, andra tjänade på det.

Så är det alltid, resonerar Follett. Varje ny genomgripande förändring i historien gör att människor förlorar sina jobb.

— Men det är mer komplext än att det bara handlar om de onda fabrikörerna som pressar arbetarna.

AI, inflation och krig

Follett tycker att det är intressant att dra paralleller till i dag.

— Teknikutvecklingen med AI, inflation och ett stort krig ute i Europa. Fast det är kanske är så att när vi med våra ögon ser bakåt så hittar vi alltid paralleller. Hur som helst är vi i dag inte bättre på att lösa konflikterna än vad man var då.

Folletts förra bok "Aldrig" var en skrämmande realistisk roman om hur små händelser leder till ett atomkrig. Han säger att han strax efter Rysslands invasion av Ukraina trodde det skulle hända i verkligheten.

— Jag tror risken är något mindre nu. Man har sagt till mig att USA hotade med att om Ryssland utlöste en atombomb i Ukraina så skulle man omedelbart utplåna Rysslands hela Svarta havs-flotta. Det låter trovärdigt, säger han och fortsätter:

— Men risken för atomkrig finns kvar, inte minst om Trump blir återvald. Han är tillräckligt galen för att kunna trycka på knappen, och frågan är om Pentagon kommer att kunna stoppa honom.

Spelar i rockband

Just nu arbetar Ken Follett med en ny roman, som han ännu inte kan tala om. Den kommer inte förrän hösten 2026.

— Det är en tjock bok. Jag tycker om att skriva tjocka böcker, och läsarna tycker om det.

Bakom honom på dataskärmen syns ett gitarrfodral. Spelar han?

— Ja, jag spelar bas i ett amatörband som spelar rock. Ofta på välgörenhetstillställningar där folk betalar dyra pengar för mat och dryck och för att lyssna på tråkiga tal. Och sen vid 22-tiden börjar vi och drar upp dem på dansgolvet.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktighet om den så kallade "Katedral"-serien.

Ken Follett har gjort sig känd som en av thrillervärldens bäst säljande författare. Pressbild.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!