Piotr Beczala som Don Jose och Aigul Akhmetshina som Carmen i uppsättningen på Metropolitan i New York som hade premiär på nyårsafton.
Piotr Beczala som Don Jose och Aigul Akhmetshina som Carmen i uppsättningen på Metropolitan i New York som hade premiär på nyårsafton. - Foto: Ken Howard/AP/TT

Uppdaterad "Carmen" med fokus på våld i hemmet

Den brittiska regissören Carrie Cracknell låter Carmen falla offer för brutalt kvinnovåld i sin uppsättning av den klassiska operan på Metropolitan i New York. I stället för i Andalusien utspelas hennes version vid en ospecificerad gräns till USA, och i stället för ett passionsbrott iscensätter hon en opera där Don José mördar sin kärlek i en kontext av våld i hemmet, skriver New York Times.


Cracknell har tidigare gjort uppmärksammade uppsättningar av bland annat "Ett dockhem" och "Medea", dramer om "kvinnor som finner sig fångade i patriarkala strukturer och som skapar kaos som ett sätt att hantera det", säger hon till NY Times.

— Man talar om våld i hemmet som vore det något hemligt mellan en man och en kvinna. När det gäller Carmens död försöker vi rama in den som något som man upplever lika mycket som ett resultat av kön som av två individer, säger hon till tidningen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!