Taika Waititi vill muntra upp biobesökarna med sportfilmen 'Next goal wins'.
Taika Waititi vill muntra upp biobesökarna med sportfilmen 'Next goal wins'. - Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Taika Waititi: Minst cyniska film jag gjort

Australien–Samoa 31–0. Det största nederlaget någonsin i fotbolls-VM blir till feelgood i "Next goal wins" – i händerna på regisssören Taika Waititi. Filmen handlar inte bara om ett spel, utan också om hur man hittar sin familj, säger han till TT.


Fakta: Taika Waititi

Ålder. 48 år.

Familj: Flickvännen Rita Ora, två barn med ex-hustrun Chelsea Winstanley.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Manusförfattare, skådespelare, regissör.

Tidigare filmer/tv-serier: "Flight of the conchords", "What we do in the shadows", "The Mandalorian", "Thor: Ragnarök", "Jojo Rabbit", "Thor: Love & thunder".

Aktuell: Med filmen "Next goal wins" som har svensk biopremiär 12 januari.

2001 förlorade fotbollslaget från Samoa sin VM-match mot Australien med 31 mål mot noll. Det är fortfarande det största nederlaget någonsin i VM.

13 år senare ville Samoa-laget kvalificera sig igen och hyrde in den amerikanske tränaren Thomas Rongen, vilket skildrades i dokumentären ”Next goal wins”. Den ligger till grund för Taika Waititis nya spelfilm med samma titel.

— Dokumentären visar en sida av storyn. Vår film handlar inte bara om ett spel, utan också om hur man hittar sin familj, hur man blir ett team säger Waititi till TT i ett Zoom-samtal.

"Något positivt"

Filmen har fått dålig till ljummen kritik och beskrivs hittills som en flopp på bio sett till antalet besök. Men regissören är vid gott mod.

— Jag ville göra någonting positivt, en film som gör att man inte lämnar salongen deprimerad. Jag tänkte på filmen ”Cool runnings” från 1993, om ett jamaicanskt bob-team. Jag ville porträttera det folk jag kommer från på vita duken. Det här är nog den minst cyniska film jag har gjort, den handlar om det viktiga med att vara mänsklig.

Regissören säger att han absolut har hämtat inspiration från den hyllade dokumentärfilmen, men att det viktiga var att visa hur man genom att bli ett team kan övervinna sorg och ensamhet.

Viktig i storyn är transpersonen Jaijah, som spelas av Kaimana, som själv är transperson.

— Jag lever i ett land som inte har några problem med vem jag är och som omfamnar min identitet. Jag vet att det i de flesta andra länder inte är så. Den här filmen är en uppmaning till att låta transpersoner delta i alla olika sorts sporter, säger skådespelaren.

Fassbender imponerade

Tränaren Thomas Rongen spelas av Michael Fassbender och hans ex-hustru Gail av Elisabeth Moss.

— De är båda två oerhört roliga. Michael kan vara hysteriskt rolig i dramatiska roller. Mycket av det som är bra komedi kommer från dramatiska skådespelare. Men det viktiga är att de inte ska försöka vara roliga, de ska spela rakt ut och vara sig själva. Det är då det blir roligt, säger Taika Waititi och fortsätter:

— Michael är också väldigt bra på att improvisera. Han tog vara på alla möjligheter och jag blev väldigt imponerad av honom.

Michael Fassbender spelar tränare i "Next goal wins". Pressbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!