Odessas katedral klassificerades som hotat kulturarv av Unesco i början av 2023. I somras träffades den av ett ryskt anfall. Arkivbild.
Odessas katedral klassificerades som hotat kulturarv av Unesco i början av 2023. I somras träffades den av ett ryskt anfall. Arkivbild. - Foto: Jae C Hong/AP/TT

Kulturarv hotas även i fredstid

Cyberattacker, desinformation men också koranbränningarna hotar det svenska kulturarvet även i fredstid. Det framgår av en ny rapport.


Fakta: Hoten mot kulturarv i Sverige

Rapporten "Hoten mot kulturarven – En analys av aktörsdrivna hot mot kulturarv i Sverige" är skriven av Anna McWilliams och Sofia Olsson vid Totalförsvarets forskningsinstitut, på uppdrag av Riksantikvarieämbetet. Rapporten handlar om olika typer av hot, men inga specifika kulturarv pekas ut som hotade.

Rysslands militära attacker på kulturarvet i Ukraina har lett till ett svenskt "uppvaknande", framhåller Anna McWilliams, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Hon är också en av författarna till en ny rapport om hoten mot kulturarv i Sverige. Inga specifika kulturarv pekas ut i rapporten. Men på många svenska museer pågår nu diskussioner om vilka objekt som ska skyddas – och på vilket sätt – i händelse av krig, framhåller hon. Kulturarvet kan dock hotas på många andra sätt än av militära anfall.

— Vissa hot är mer troliga och det är inte att det ska trilla bomber över oss här och nu. Totalförsvaret ska ju dimensioneras så att vi kan klara det – om det händer – men det finns andra hot som redan är här, säger hon.

Våren 2022 pekades Ingmar Bergman och Astrid Lindgren ut som nazister på affischer i busskurer utanför svenska ambassaden i Moskva. Bilderna fick stor spridning i sociala medier.

— Där handlade det framför allt om att skada Sverigebilden, säger Anna McWilliams.

"Andra aktörer"

Även koranbränningarna lyfts fram som ett hot mot kulturarvet, inte minst om de leder till terrorattentat.

— Vissa händelser kan drivas på av andra aktörer. Från Rysslands sida till exempel skulle det kanske vara fördelaktigt om svenska demokratiska processer framställs i dålig dager. Man driver på de här narrativen och försöker skapa ännu mer konflikt.

Cyberattack

I Storbritannien är British Library fortfarande lamslaget efter en digital cyberattack i höstas som slagit ut kataloger och datasystem. Enligt uppgift i brittiska medier kommer attacken från den kriminella ransomware-gruppen Rhysida, som tros ha ryska kopplingar.

— Bibliotek är något som vi kommer att titta lite närmare på framöver, säger Anna McWilliams.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!