Skådespelaren Renate Reinsve spelar den sörjande mamman Anna i 'Hanteringen av odöda' – och reaktionen då hon för första gången ser sonen Elias som odöd är helt äkta.
Skådespelaren Renate Reinsve spelar den sörjande mamman Anna i 'Hanteringen av odöda' – och reaktionen då hon för första gången ser sonen Elias som odöd är helt äkta. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Renate Reinsve om panikscenen: "Genuin reaktion"

Strömmen går – sedan vaknar de döda. Men "Hanteringen av odöda" är ingen vanlig zombiefilm. Den handlar om tomrummet som uppstår när du mister någon du älskar, och hur långt du är villig att gå för att få dem tillbaka, säger regissören Thea Hvistendahl.


Fakta: "Hanteringen av odöda"

Norska filmen "Hanteringen av odöda" baseras på John Ajvide Lindqvists hyllade skräckroman med samma namn från 2005. Han står även för manus, tillsammans med regissören Thea Hvistendahl.

Thea Hvistendahl gjorde debut som långfilmsregissör med "Adjö Montebello" 2017 och har även regisserat flera kortfilmer.

Bland skådespelarna finns Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bahar Pars och Bjørn Sundquist.

Filmen, som produceras av Kristin Emblem och Guri Neby, får Sverigepremiär på Göteborgs filmfestival och biopremiär den 15 mars. Den har tidigare visats på Sundance filmfestival i USA.

Tidigare har Ajvide Lindqvists böcker "Låt den rätte komma in" (2004) och Gräns (2019) filmatiserats.

Vad gör man när en älskad som nyligen dött plötsligt står där i köket igen? "Hanteringen av odöda" följer tre familjer i Oslo som tvingas tackla just det.

Det är en zombiefilm för för de som inte gillar zombiefilmer, konstaterar regissören Thea Hvistendahl.

— Det är en film om sorg, förlust och kärlek. Det handlar inte om skräcken utan om karaktärerna, och de övernaturliga inslagen är en katalysator för att sätta ljus på vad de går igenom.

"Hanteringen av odöda", som inviger Göteborgs filmfestival, baseras på romanen med samma namn av svenska John Ajvide Lindqvist. Thea Hvistendahl medger att hon haft sina tvivel kring hur filmen ska tas emot.

— Jag har varit lite nervös för det. John är ju en av era nationalskatter, tänk om ni tycker att det är förfärligt att en norsk har tagit en av skatterna, säger hon och skrattar.

Regissören Thea Hvistendahl, skådespelarna Bahar Pars och Renate Reinsve är aktuella med ”Hanteringen av odöda” som var öppningsfilm på Göteborgs filmfestival, där den även får Europapremiär.

"Accepterar sorgen"

Under arbetet med filmen skalade regissören gradvis bort allt mer dialog. Känslorna förmedlades starkare utan ord, och att prata om det oerhörda som hänt tog udden av allvaret i det.

I en scen går Anna, en sörjande mamma, in i sin avlidna son Elias sovrum och återser honom för första gången. Hon drabbas av något som liknar en panikattack – en genuin reaktion, berättar Renate Reinsve som spelar Anna.

— Det är min helt uppriktiga reaktion på att se ett barn i det tillståndet.

Den guldpalmenprisade skådespelerskan drabbades djupt av sin rollfigur.

— Hon klarar inte av att vara i kontakt med omgivningen eller sin egen sorg. Sedan möter hon barnet hon mist i det tillståndet, inte levande och inte död, och genom att acceptera vad han är så accepterar hon sorgen, säger Reinsve.

"Jag ville att det skulle finnas tillräckligt mycket plats för att publiken själva skulle kunna bilda själva en uppfattning", säger regissören Thea Hvistendahl om varför hon skalat bort mycket av filmens dialog.

Skådespelaren: Läs på

Svenska Bahar Pars spelar Eva, "en helt vanlig mamma" – som dör.

— Vill hon komma tillbaka? Man tänker att man aldrig vill lämna sina barn, men är hon Eva när hon vaknar igen? Det tyckte jag var intressant, säger Bahar Pars.

"Vi är matade från USA att 'en zombiefilm ser ut såhär'. Men det här är unikt och jag älskar att en sådan här film får öppna filmfestivalen", säger Bahar Pars.

Hon uppskattar att filmen ifrågasätter vad en skräckfilm, och inte minst en zombiefilm, traditionellt har varit. Samtidigt uppmanar hon publiken att läsa på innan de ser filmen.

— Så att de inte tror att de ska se "splash" och blod, säger hon.

Regissören Thea Hvistendahl hoppas att filmen inspirerar till en sak:

— Att man uppskattar det man har, medan man har det.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!