Metoo präglade franska Oscarsgalan

Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.


Långt innan filmgalan inleddes samlades folkmassor utanför Olympia i centrala Paris. Inte för att titta på filmtjärnorna utan för att demonstrera mot sexuella övergrepp.

Judith Godrèche vill bryta den tystnadskultur som hon anser råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i den franska filmindustrin, och det ryktades att hon skulle göra det just under Frankrikes motsvarighet till Oscarsgalan.

Manade ministern

Och mitt under prisutdelningen dök Godrèche upp på scenen och höll ett fem minuter långt brandtal där hon manade filmindustrin och kulturminister Rachida Dati, som satt i publiken, att fördöma sexuellt våld.

— Kan vi se sanningen i vitögat? Att se sanningen kan vara som att mötas av ett slag. Men det är ingenting mot de äckliga händer jag kände mot mina 15-åriga bröst, sade hon.

— Vi kan gemensamt bestämma oss för att män som anklagas för våldtäkt inte längre ska bestämma över fransk film, fortsatte skådespelaren och möttes av ovationer.

Godrèche, i dag 51 år, har anklagat två franska regissörer för ha utnyttjat henne sexuellt när hon var tonåring. I det ena fallet gäller anklagelserna även en våldtäkt som hon har polisanmält.

Regissören Justine Triet på Césargalan. Triet vann pris för bästa manus och bästa regi.

Många priser

Césargalan har flera gånger de senaste åren präglats av protester mot sexuella övergrepp. Så sent som i fjol portades alla som potentiellt kan dömas till fängelse för våldsbrott av en sexuell eller sexistisk natur från galan. Och år 2020 väckte skådespelerskan Adèle Haenel uppmärksamhet när hon lämnade galan i protest mot att övergreppsanklagade Roman Polanski belönades för bästa regi.

Vad gäller årets priser gick det största, för bästa film, till den stora favoriten "Fritt fall". Filmen – där en av skådespelarna, Samuel Theis har anklagats för sexuella övergrepp – tog sammanlagt hem sex priser, bland annat för bästa kvinnliga skådespelare till Sandra Hüller.

De största applåderna gick dock till Judith Godrèche.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!