Ljudmila Ulitskaja är en av många framstående kulturpersonligheter som flytt från Ryssland sedan landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Ljudmila Ulitskaja är en av många framstående kulturpersonligheter som flytt från Ryssland sedan landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Arkivbild. - Foto: Knut Falch/NTB/TT

Nobelpristippad författare stämplas som "agent"

Den ryska exilförfattaren Ljudmila Ulitskaja stämplas som "utländsk agent". Som skäl anger Rysslands justitiedepartement att Ulitskaja har motsatt sig kriget i Ukraina och propagerat för hbtq-relationer.


Den 81-åriga Nobelpristippade författaren började protestera mot Kremls auktoritära tendenser under sovjettiden och är en hård kritiker av president Vladimir Putin. När Putin beordrade sin militära operation i Ukraina reste Ulitskaja till Tyskland och förutspådde att den "sanslösa" konflikten skulle bli "katastrofal" för Ryssland.

För en vecka sedan utfärdade en domstol i Moskva en arresteringsorder mot en annan rysk exilförfattare, Boris Akunin, som anklagas för att ha spridit "desinformation" om den ryska armén och som kommer att arresteras om han återvänder till Ryssland.

Ryssland tillämpar termen "utländsk agent" på människor som ses som förrädare och fiender till staten och kräver att alla som är märkta markerar sina publikationer med en varning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!