Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus framför låten 'Waterloo' i uttagningen till Eurovision Song Contest i Brighton.
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus framför låten 'Waterloo' i uttagningen till Eurovision Song Contest i Brighton. - Foto: Olle Lindeborg / TT

Abbas tack till fansen: "Svindlande och ödmjukt"

Runt om i världen uppmärksammades 50-årsdagen av Abbas vinst i Eurovision 1974. I ett ovanligt gemensamt uttalande från de fyra "abborna" tackar de alla fans som följt dem genom åren och skriver att "verkligheten har överträffat alla våra drömmar".


I sitt tackmeddelande säger de att det är "lite svindlande och djupt ödmjukt" att veta att deras låtar har förts vidare i generationer och "fortfarande ger genklang runt om i världen".

"Musik som du upptäcker och lär dig älska när du växer upp eller till och med senare i livet har ett sätt att stanna kvar hos dig för alltid. Vi delar den upplevelsen med er och att veta att vår musik har blivit en konstant i era liv är en underbar sak", skriver Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad i uttalandet som publicerats på sociala medier.

Och runt om i världens hyllades Abba under lördagen. I Stockholm kunde man komma till Kungsträdgården och sjunga med i bandets låtar och under kvällen hölls hyllningskonserten ”En fest för Abba” i SVT. På plats på konserten fanns kung Carl Gustaf och drottning Silvia. De fick själva ett specialframträdande av Abba inför sitt bröllop 1976.

— De har varit fantastiska ambassadörer för Sverige, säger de till Ekot.

Medlemmar från sånggruppen Mark de Lisser framför den ikoniska Abba-låten "Waterloo" på Waterloo Station i London, lördagen den 6 april 2024.

Abbas vinst har även uppmärksammats utomlands. Bland annat på tåg- och tunnelbanestationen Waterloo i London där sångare från gruppen Mark de Lisser framträdde med låten vid ett piano.

En kvinna håller i en ABBA-halsduk under ett "tyst disco" utanför Brighton Dome i Brighton, England, lördagen den 6 april 2024.

Även i Brighton i Storbritannien där Abba vann sin legendariska seger 1974 firades det. Utanför konsertlokalen Domen där tävlingen ägde rum hölls ett "tyst disco", alltså när musiken bara spelas i deltagarnas hörlurar. Många passade även på att klä sig i passande 70-talsinspirerade kläder.

Utanför Lettlands nationalmuseum för konst i Riga arrangerade den svenska ambassaden ett evenemang. I en video som publicerats på X, sjunger uppemot trettiotal personer med i låten Waterloo och viftar med svenska flaggor och ballonger vid en stor pappersskylt med bandet Abba på.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!