Miki Israeli, medlem i bandet Eurofalsh kommer att åka till Malmö för att delta i Eurovision, men berättar att hon är rädd för att synas med Israels flagga.
Miki Israeli, medlem i bandet Eurofalsh kommer att åka till Malmö för att delta i Eurovision, men berättar att hon är rädd för att synas med Israels flagga. - Foto: Cornelia Mikaelsson/TT

Israeliska Eurovisionfans bojkottar "Ra-Malmö"

De älskar Sverige, men är livrädda för Malmö. För israeliska Eurovisionfans har valet att följa finalen på plats aldrig varit så känsloladdat. — Jag hade inte åkt även om någon betalat för min resa, säger Omer Tal.


Fakta: Israels deltagande i Eurovision

Israels deltagande i Eurovision har mött massiv kritik.

Över 1 000 svenska artister och musikskapare har skrivit under ett upprop där de kräver att Israel ska uteslutas. De hänvisar bland annat till att tusentals barn dött i Israels krig mot Hamas.

Stora protester mot Israels deltagande väntas i Malmö.

Över 20 000 människor från olika europeiska länder väntas komma till Malmö för att delta i protesterna.

Israel bidrag hette ursprungligen "Oktober rain" och hade flera låtrader som anspelade på Hamas terrorattack den 7 oktober.

EBU hotade med att diskvalificera låten med hänvisning till att den var för politisk.

Israel skrev därefter om låten och bytte titel till "Hurricane".

På en bar i centrala Tel Aviv laddar israeliska Eurovisionfans inför finalen i Malmö. Bandet Eurofalsh står på scen och mimar till svenska artister som Loreen och Cornelia Jakobs.

De har beställt en blågul tårta och tagit med sig svenska flaggor — allt för att hylla värdnationen.

Israeliska Eurovisionfans hyllar Sverige på en bar i Tel Aviv inför finalen i Malmö i maj.

— Om man älskar Eurovision är det svårt att inte älska Sverige, säger Omer Tal och fortsätter:

— Men det är en stor besvikelse att de har valt att ha finalen i Malmö. Det är en stad full av fanatiker. Om jag åker vill jag känna mig trygg. Det gör jag inte. Därför ser jag inte någon poäng i att åka.

"Hotfullt och antisemitiskt"

Israels krigföring i Gaza till följd av Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol har orsakat väldiga protester i värdstaden Malmö, där man krävt att Israels artist Eden Golan ska stoppas från Eurovision Song Contest.

Israeliska Kanal 12, landets största kommersiella tv-kanal, sände nyligen en uppmärksammad tv-serie om Malmö, där staden pekas ut som hotfull och antisemitisk – en förenklad bild, menar kritikerna.

Omer Tal brukar vanligtvis resa till den stad som arrangerar finalen i Eurovision, men har i år valt att stanna hemma på grund av rädsla för att besöka Malmö.

Men flera israeler kallar nu Malmö för "Ra-Malmö" efter den palestinska staden Ramallah på Västbanken.

Adi Ainbinder har också sett tv-serien och är orolig för sina vänner som ska åka till Malmö.

— De har lovat att skriva till mig varje kväll. De är modiga som vågar åka dit och stötta Israels bidrag. Eden Golan behöver det mer än någonsin efter allt prat om bojkott.

Inget flaggviftande

Nir Harel, president för Eurovisionklubben OGAE, har tryckt upp tröjor med Israels bidrag "Hurricane".

Enligt Nir Harel, president för Eurovisionklubben OGAE, har flera medlemmar valt att avstå från att resa till Malmö. De räknar med cirka 15 till 20 procent färre deltagare jämfört med tidigare år.

— Jag är personligen inte jätteorolig. Många har varit i Malmö tidigare och vet att medier kan måla upp en ensidig bild. Men det är klart, vi kommer inte att åka till någon moské och vifta med flaggor.

Miki Israeli mimar till Eurovisionklassiker på en bar i centrala Tel Aviv.

Miki Israeli, medlem i bandet Eurofalsh, har efter noggrant övervägande också valt att åka. Men hon har bokat hotell i Köpenhamn i stället för Malmö. Bandet Eurofalsh har också ställt in ett framträdande på en bar i Köpenhamn.

— Vi litar på vår Eurovisionfamilj, men inte på utomstående personer, vi vill inte skylta med vår närvaro, varken i Sverige eller Danmark.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!