Anna Storåkers, artistbokare, Karin Karlsson, övergripande projektledare, och Attila Juhasz, delprojektledare, i Eurovision Village, som håller på att byggas upp i Malmös folkets park.
Anna Storåkers, artistbokare, Karin Karlsson, övergripande projektledare, och Attila Juhasz, delprojektledare, i Eurovision Village, som håller på att byggas upp i Malmös folkets park. - Foto: Johan Nilsson/TT

Svår balansgång i Eurovision Village

Å ena sidan larmbågar, väskförbud, vakter. Å andra sidan glittrig Eurovisionstämning. Arrangörerna som just nu omvandlar Folkets park i Malmö till Eurovision Village går en svår balansgång.


Fakta: Eurovision Village

Stora delar av Folkets park i Malmö görs om till Eurovision Village, med flera olika scener och aktivitetsytor.

Det är fritt inträde, förutom till Amiralen som kommer att rymma Eurovision Fan Cafe med ett eget program.

Framför den största utomhusscenen, Euphoria Stage, ryms cirka 7 000 personer.

Här framträder bland andra Malena Ernman, Herreys, Pandora, Da Buzz, Drömhus, Gunilla Persson, Conchita Wurst, Go_A och Jay Smith.

En kväll har dragtema, en annan Abbatema. Många av tävlingsbidragen kommer också att spelas live och här sänds också finalen på skärm.

— Vi har jobbat mycket med tryggheten. Polisen har satt ganska höga krav för hur området ska se ut, men vi har verkligen försökt värna öppenheten, upplevelsen att det ska vara en plats för alla – det ska vara brett, säger Malmö stads projektledare Karin Karlsson.

Den stora utomhusscenen Euphoria Stage, där upp till 7 000 personer ska kunna följa Eurovisionfinalen, är på plats i en park som pyntats med tyllbollar i rosa, gult och silver. Årstiden gör sitt till: Också träden blommar i rosa just nu.

Malena Ernman inviger med en lokal gospelkör från Malmö, sedan rullar det på med ett brett artistprogram på både denna och flera mindre scener.

— Det ska gå bra att bara komma, utan att behöva läsa på, och ändå kunna uppleva mycket, säger delprojektledare Attila Juhasz.

Här kommer också minst 16 av tävlingsbidragen att spelas live.

— Vi jobbar stenhårt på att få hit Marcus och Martinus också, men det har vi inte klart än, säger Karin Karlsson.

Förberedelserna pågår för fullt för att förvandla Folkets park till Eurovision Village.

På grund av det spända omvärldsläget måste alla besökare passera larmbågar och ingen får ha med sig mer än det som ryms i fickan.

Det kommer att råda drönarförbud och parken bemannas av poliser, vakter, arrangörsvärdar och volontärer.

Arrangörerna har behövt ta höjd för att vissa kanske kommer dit för att störa evenemanget, eller demonstrera.

— Fredliga protester har vi sagt är okej. Här är allt som vanligt. Man får ta med sig en flagga – om den ryms i fickan. Vi ska försöka ha det så vanligt som möjligt, säger Karin Karlsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!