Shirley Clamp till attack mot Medina och Dotter
Shirley Clamp ställer sig oförstående till sina artistkollegor. - Foto: Claudio Bresciani/TT Bild, Henrik Montgomery/TT Bild,

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.


Eurovision Song Contest står runt knuten. Den 4-11 maj är det dags för den stora musikfesten, och det är Malmö som är värdstad för det stora evenemanget.

Något som har väckt starka reaktioner är att Israel tillåts tävla samtidigt som landet har invaderat Gaza. Enligt UN (Förenta nationerna, FN) har Israeliska styrkor dödat över 30 000 civila palestinier, och skadat över 70 000 palestinier. Enligt Reuters har totalt 13 000 palestinska barn dödats av israeliska styrkor.

Över 1 200 israeler dödades och hundratals tog gisslan av Hamas under deras terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, har CNN rapporterat. Bland de döda var minst 33 av dem barn, och 40 barn tillfångatogs av Hamas, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Israeliska APC-pansarvagnar i närheten av gränsen mellan Israel och Gaza, den 17 april 2024. Bildkälla:AP Photo/Ohad Zwigenberg/TT Bild

Artisterna som bojkottar Eurovision Village i Malmö – över 20 artister har hoppat av

För att visa sitt missnöje över att Israel tillåts tävla så har flera svenska artister den senaste tiden valt att hoppa av sina spelningar i Eurovision Village i Malmö.

Medina, som kom tvåa i Melodifestivalen, valde att hoppa av. Sedan följde fler efter. Lokala Malmö-band som Crying Day Care Choir, Tarabband, Nevergreens och Klubbkören valde att ställa in sina spelningar eftersom Israel tillåts tävla, rapporterar Sydsvenskan.

Artisterna Dotter och Titiyo har även de valt att ställa in sina spelningar på Eurovision Village. 

Dotter har valt att ställa in sin spelning under Eurovision-festen. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild
Titiyo har även hon hoppat av. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/ TT Bild

På Instagram hyllas Dotter för sitt beslut. Några reaktioner i hennes kommentarsfält på Instagram lyder: "Tack för att du bojkottar Eurovision", DU är en av de MODIGASTE artisterna vi har i det här landet!", "Du är ett föredöme för alla artister! Tack för din bojkott!" och "Tack för att du tar ställning och bojkottar Eurovision".

Även artisten Titiyo mötte starkt stöd från sina fans i kommentarsfältet på Instagram. "Tack för att du tar ställning, tack för artister med ryggrad!" och "She's someone with a heart" var några reaktioner hon möttes av.

Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus rör det sig om ett 20-tal artister som har valt att hoppa av.

Medina hoppar även de av. Bildkälla: Stella Pictures

Artisterna som INTE hoppar av Eurovision-festen i Malmö

Bland de artister som fortfarande kommer att spela finns Conchita Würst, Malena Ernman, Jay Smith och Magnus Carlsson från Alcazar. 

Magnus Carlsson. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

En annan artist som har valt att inte slopa Eurovision Village är Shirley Clamp, som den 8 maj ska uppträda med Frans. De ska tillsammans bjuda på en "allt-i-ett" show med både Mello-hits och Eurovision-låtar.

– Det är vårt jobb, det är det vi gör, det är det vi kan, det är så vi tjänar pengar, säger Shirley Clamp i en intervju med Aftonbladet.

Shirley Clamp har inga planer på att hoppa av. – Det är så vi tjänar pengar, säger hon till Aftonbladet. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

I intervjun riktar hon en känga till de artistkollegor som har valt att hoppa av Eurovision-festligheterna.

– När de tycker att man inte ska ställa upp är just för att Israel ska vara med i Eurovision så har jag bara tänkt: "Vänta lite nu, det är inte jag som bestämt att de ska vara med eller inte" det här är mitt jobb och jag kan bli lite ledsen när jag hör att kollegor backar nu, säger Shirley Clamp till Aftonbladet.

I intervjun säger Shirley Clamp att hon med säkerhet vet att Israel tävlar på riktig grund.

– Det är väl för fasen bara att göra mitt jobb, sa Shirley Clamp vidare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!