Erika Åberg programleder "Det sitter i väggarna" i SVT.
Erika Åberg programleder "Det sitter i väggarna" i SVT. - Foto: Christine Olsson/TT och Erika Åberg

Erika Åberg om Det sitter i väggarna-tittarnas agerande: "Blev överrumplade"

Att "Det sitter i väggarna" fortfarande rullar i SVT var långtifrån givet. Nu berättar programledaren tillika byggnadsantikvarien Erika Åberg om känslorna inför tittarnas avgörande gest.


I augusti hade den nionde säsongen av "Det sitter i väggarna" premiär i SVT och programmet har, sedan starten 2015, kommit att bli omåttligt populärt. 

Med hjälp av byggnadsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér får deltagarna i programmet veta mer om sina hus och inte sällan bjuds det på en rafflande resa bakåt i tiden som lämnar både tittare och medverkande berörda.

Erika Åberg om känslostormen i SVT:s Det sitter i väggarna: "Tårarna trillade"

"Det sitter i väggarna" skulle pausas

Men under sommaren 2020 kom ett besked som chockade både produktionen och tittarna: "Det sitter i väggarna" skulle pausas och 2021 års säsong skulle utebli.

– Serien har en stor dragkraft på den äldre tittarna men har varit lite svag bland yngre, när man tittar demografiskt. Vi tittar hela tiden på vår största utmaning på SVT och det är faktiskt att nå de unga tittarna, sa Micael Lekberg, SVT:s programchef i Malmö, till Aftonbladet då.

Planerna väckte dock starka känslor bland tittarna, som till slut lyckades övertala SVT att backa från beslutet.

– Efter ett massivt engagemang med mängder av välformulerade kärleksförklaringar till programmet Det sitter i väggarna så inser vi att tittarna vill ha mer och vi gör därför ytterligare en helt ny säsong av programmet, sa Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT, till Expressen då.

Kraven för att få vara med i SVT:s Det sitter i väggarna: "Måste finnas..."

Erika Åberg om tittarna: "Så hängivna"

Och i en intervju med Erika Åberg inför den senaste säsongen kommer just tittarnas kämparglöd på tal. 

– Publiken är helt fantastisk, konstaterar tv-profilen och fortsätter:

– Så hängivna att de bemödade sig att mejla, kommentera på sociala medier, skriva brev, göra protestlistor och skicka insändare när programmet var nedläggningshotat. Vi visste att det var många som tittade, men blev överrumplade av kärleken de visade till programmet!

Erika Åberg om renoveringstrenden hon tröttnat på att se: "Olyckligt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!