Erika Åberg är byggnadsantikvarie och programledare för SVT:s "Det sitter i väggarna".
Erika Åberg är byggnadsantikvarie och programledare för SVT:s "Det sitter i väggarna". - Foto: Maria Rosenlöf/SVT och Janerik Henriksson/TT

Erika Åberg om renoveringstrenden hon tröttnat på att se: "Olyckligt"

I SVT:s "Det sitter i väggarna" får tittarna en unik inblick i gamla hus och dess historia. För Nyheter24 berättar programledaren och byggnadsantikvarien Erika Åberg om renoveringstrenden som gör lite extra ont att se i dag.
– Det är olyckligt både för historien, miljöns och ekonomins skull, säger hon.


Årets säsong av "Det sitter i väggarna" bjuder på spännande historier om allt från kidnappade barn till ödesdigra bränder. 

Allt sker förstås under ledning av programledarna Rickard Thunér och Erika Åberg som under årens gång åkt runt i Sverige för att nysta i den historia som husen de besöker bär på. 

Erika Åberg: "Så intressant att besöka spännande gamla hus"

Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf /SVT

För Erika Åberg, som till vardags är byggnadsantikvarie, kommer jobbet med programmet med både plus och minus.

– Det roligaste, som jag nog tror tittarna uppskattar också, är att det är så intressant att besöka spännande gamla hus där folk bor. Det som är jobbigt är ur ett privat perspektiv, att behöva vara borta från hem och familj så mycket under inspelningsperioden, säger hon till Nyheter24.

Kraven för att få vara med i SVT:s Det sitter i väggarna: "Måste finnas..."

"Olyckligt för historien, miljon och ekonomin"

Med jobbet som byggnadsantikvarie och jobbet som programledare för "Det sitter i väggarna" kommer också en förkärlek till det historiska. För Nyheter24 berättar Erika Åberg om renoveringstrenden som gör lite extra ont att se. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det händer ju fortfarande att gamla fönster med högkvalitativt virke och gammalt glas rivs ut i tron om att de inte kan renoveras. Det är olyckligt både för historien, miljöns och ekonomins skull.

Erika Åberg om tittarmötet hon aldrig glömmer: "Blev djupt rörd"

Läs fler artiklar om Det sitter i väggarna på SVT här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!