Här är 5 skandaler från Idol.
Här är 5 skandaler från Idol. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jonas Ekströmer/TT

5 skandaler från Idol som vi aldrig glömmer

Ända sedan 2004 har TV4:s flaggskepp Idol roat, och upprört, det svenska folket. Musikaliska stjärnor har fötts, men även uppståndelse har väckts. Nyheter24 listar 5 minnesvärda skandaler från Idol.


1. Katrin Zytomierska får sparken

Under en fredagsfinal av 2008 års upplaga av Idol var det Jesper Blomberg som fick minst röster och som därmed fick lämna programmet.

Jesper Blomberg. Foto: David Sica/Stella Pictures

I programmets eftersnack ställde den dåvarande programledaren Katrin Zytomierska en fråga som fick ett helt land att rasa.

”Är han inte lite bögig?”, undrade Zytomierska. 

Katrin Zytomierska under Idol. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kritiken lät inte vänta på sig, och inte långt därefter gick hon till attack mot författaren Marcus Birro via sin blogg och kallade honom ”judehatare”. 

– Enligt de jurister som jag varit i kontakt med är det att betrakta som förtal, sa Birro till Expressen då. 

Efter detta fick Zytomierska sparken från TV4, trots att säsongen var långtifrån över.  

2. Ljudmissen som avslöjade juryns plan

I ett avsnitt av Idol 2009 fick den 16-åriga Durna Erdebilci lämna tävlingen. Inga konstigheter så långt, eller hur?

Men på TV4 Play kunde man, när man lyssnade på tidigare framträdanden av deltagarna, ta del av juryns plan för flickan.

Foto: Stella Pictures

– Vi tisslar och tasslar och så får hon vara kvar, så knäcker vi henne i imorgon, kunde den tidigare jurymedlemmen Laila Bagge höras säga. 

Formuleringen väckte avsky och hård kritik riktades mot TV4. 

3. Amanda Winbergs pyroproblem i finalen

När deltagaren Amanda Winberg slogs om Idol-vinsten i finalen 2015 fick hon plötsligt problem.

En eldgnista, från numrets överdådiga pyroteknik, flög rakt ned i halsen på Winberg som började hosta och inte kunde genomföra låten som tänkt.

– Jag blir jävligt upprörd. Att ingen kommer upp med vatten efter att man fått eld på sig på scenen, det är skamligt, sa Laila Bagge efter framträdandet. 

4. Kritikstormen mot "slavkontrakt"

Under Idol-säsongen 2016 blossade kritik upp mot programmets produktionsbolag Fremantle och TV4. Kritiken gällde då deltagarnas arbetsvillkor. 

Av Musikerförbundet kallades deltagarnas avtal för ”slavkontrakt under existensminimum” eftersom de, mot en betalning på 875 kronor i veckan, förväntades vara disponibla i stort sett hela tiden och tvingades skriva på avtal som kunde binda upp dem i drygt 10 år. 

Foto: Magnus Liljegren/Stella Pictures

Genom förhandlingar kunde avtalen för deltagarna förbättras något, bland annat genom att ersättningar från Stim tillfaller dem snarare än Fremantle. Lönen ansåg dock produktionsbolaget vara rimlig.

5. Jurymedlemmen och deltagare blir ett par

Deltagaren Stina Nilsson, då 21 år gammal, knep en femte plats i Idol 2004 – trots att hon ofta möttes av kritik från juryn och till och med fick uppsöka psykolog efter de hårda orden.

Kanske är det därför inte så konstigt att det väckte en hel del uppståndelse när det visade sig att Nilsson hittat kärleken i jurymedlemmen Daniel Breitholtz? 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Jag och Stina lärde känna varandra efter programmet. Vi började umgås och blev kära helt enkelt, sa Breitholtz till Expressen år 2005.

Paret gjorde slut 2006. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du någon av dessa skandaler?