Genrebilder.
En ny kanadensisk studie säger sig veta vad vi ser precis innan vi dör. Detta genom en helt oväntad inspelning av en döende hjärna. - Foto: Pexels

Ny studie visar: Livet passerar framför våra ögon när vi dör

En ny kanadensisk studie säger sig veta vad vi ser precis innan vi dör. Detta genom en helt oväntad inspelning av en döende hjärna.
– Fynd som det här – det är ögonblick som forskare lever för, säger forskaren Ajmal Zemmar.


I filmens värld är det inte helt sällan som händelser från karaktärens liv flimrar förbi precis innan ett eventuellt dödsögonblick. Det kan faktiskt vara så att det är precis vad som händer innan vi dör, menar en ny kanadensisk studie som publicerats i "Frontiers in Aging Neuroscience".

Men den vetenskapliga upptäckten gjordes faktiskt av en slump, när forskarteamet studerade hjärnvågorna hos en 87-årig patient som nyligen utvecklat epilepsi. Det rapporterar BBC.

Det händer med hjärnan när vi dör

Vid undersökningen drabbades mannen av en dödlig hjärtattack, och plötsligt kunde forskarna se, och fånga på film, hur hans hjärnvågor förändrades. Cirka 30 sekunder före, och efter, hjärtattacken såg forskarna att hjärnvågorna uppvisade samma mönster som vid drömmande eller återkallande av minnen.

– Det var faktiskt helt av en slump, vi planerade inte att göra det här experimentet eller spela in de här signalerna, säger Ajmal Zemmar, en av forskarna bakom studien som då var baserad i Vancouver, till BBC.

Vidare försöker han besvara den omöjliga, och högst individuella, frågan: Vad är det för minnen vi ser? Men forskaren spekulerar i att det förmodligen är trevliga minnen hjärnan vill visa.

"Ögonblick som forskare lever för"

Forskarteamet vill dock trycka på att det inte går att dra några slutsatser från resultatet av endast en studie. Särskilt med tanke på att patienten i fråga var epileptisk, och att hans hjärna både var svullen och hade blödningar.

Men en studie, utförd på friska råttor, år 2013 visar på ett liknande resultat. Amerikanska forskare kunde då se höga hjärnvågor hos råttorna även 30 sekunder efter att hjärtat slutat slå. Likheter som Zemmar beskriver som "häpnadsväckande".

– Jag tror att det är något mystiskt och andligt med hela den här nära döden-upplevelsen. Och fynd som det här – det är ögonblick som forskare lever för, säger Ajmal Zemmar till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!