SAS-strejk: Sitter du fast på resmålet?
Vissa resenärer sitter fast på resmål utomlands. - Foto: Sergei Grits/TT och Johan Nilsson/TT

Experten: Gör inte det här om du är strandsatt av SAS-strejken

Är du strandad utomlands av SAS-strejken? Då rekommenderas du inte att boka om hemresan på egen hand, enligt den juridiska experten Maria Wizell.


Under måndagen meddelade SAS-vd:n Anko van der Werff att omkring 900 piloter i bolaget går ut i strejk. Flygbolaget har själva sagt att den pågående strejken påverkar uppemot 30 000 resenärer – varje dag. 

Här kan du läsa om flygresorna som är säkrare att boka när SAS-piloterna strejkar

Fast på resmålet av SAS-strejken? Då ska du göra så här 

Många svenskar som befinner sig på hemmaplan har fått sina semesterplaner inställda, medan andra sitter fast på resmål utomlands. 

Maria Wiezell, konsumentvägledare på den obundna organisationen Sveriges Konsumenter, förklarar för SVT vad som gäller om du är strandsatt och inte tar dig hem. 

Hon förklarar att man inte ska utgå från att ens flyg har ställts in. Du har först rätt att bli ombokad av SAS, eller få pengarna tillbaka inom sju dagar, när de faktiskt meddelat dig att din flygning berörs. 

– Har du möjlighet att ha is i magen är det bästa att låta SAS boka om dig.

Därför ska du inte boka om hemresan själv – om du är strandad av SAS-strejken

Det är nämligen stor efterfrågan på flygbiljetter och osäkert läge på många håll. Wiezell rekommenderar därmed att inte boka hemresan på egen hand. 

– Det finns flygbolag i Europa där det pratas om strejk så det finns en risk att biljetten blir dyrare, eller att du inte hittar en biljett alls, säger Maria Wiezell till SVT. 

För de som inte befinner sig alltför långt från hemifrån kan man be SAS att istället boka en tågresa snarare än flyg, enligt Wiezell.

Så ska du göra om hjälpen från SAS tar för lång tid

Och om hjälpen från SAS dröjer förklarar Wiezell hur du ska gå tillväga. 

– Om du inte kommer fram till SAS kan du, via mejl till exempel, ställa kravet ”Om ni inte bokar om mig då kräver jag ersättning för det jag måste boka om själv”, säger Maria Wiezell till SVT

sas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!