Så ska du göra för att sova bättre under sommaren.
Så ska du göra för att sova bättre under sommaren. - Foto: Henrik Montgomery/Naina Helén Jåma/TT

Experten: Så sover du bättre på sommaren

Vi må tro att det är återkoppling och avslappning vi ägnar oss åt på semestern – men vi kan ha helt fel. Nu berättar sömnexperten för Hälsoliv hur vi ska göra för att återhämta oss och sova bra på sommaren.


Mycket är härligare på sommaren! Det är ljusare, varmare och kanske är även fler roliga aktiviteter inplanerade i kalendern? 

Men just dessa saker, som gör sommaren till mångas favoritårstid, kan också ställa till det för oss – då sömnen kan bli lidande. När kvällarna är varma och ljusa, solen stiger upp tidigt och tonerna av fåglar och glada semesterfirare aldrig riktigt upphör kan det vara svårt att sova bra.

Enligt sömnexperten finns det flera faktorer som kan göra så att vi sover sämre på sommaren – men även sätt att kringgå dem. För Hälsoliv, som ägs av Expressen, berättar Li Åslund, legitimerad psykolog samt sömnexpert på Sleep Cycle, om sina bästa tips för att sova bättre på sommaren.

Skapa rätt sovrumsmiljö

För att ha goda förutsättningar att kunna sova bra om nätterna ska sovrummet vara mörkt, svalt och tyst. På sommaren kan det vara särskilt viktigt att tänka på, eftersom omständigheterna inte är så av sig själva.

– Våra ljusa sommarkvällar gör att vi inte blir lika trötta. Kroppen får ingen signal om att ”nu är det natt” på samma sätt som under den mörka årstiden, berättar Li Åslund.

Därför rekommenderar Åslund mörkläggningsgardiner eller sovmask. Om du håller gardinerna fördragna på dagarna kan det också göra rummet svalare och ett sommartäcke är att föredra. Störs du av ljud är öronproppar ett bra alternativ.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lämna plats för återhämtning

En bidragande faktor till varför sömnen kan bli lidande under sommaren menar Åslund är det hektiska semesterschemat. Att boka in många resor och aktiviteter är förstås roligt, men kan också leda till stress och skapar dåliga förutsättningar för riktig återhämtning.

– Vi kommer ur rytmen, och för vissa resulterar det i att man sover för lite. Paradoxalt nog så handlar semester mycket om att koppla av och återhämtning, men det är väldigt få som fokuserar på just sömnen. Den blir ofta lidande, säger Li Åslund. 

Undvik för många sena kvällar

Li Åslund trycker på vikten av att prioritera sociala sammanhang, då det också är viktigt för ens välmående. Men om du har sömnproblem bör du kanske ändå överväga vissa planer – särskilt om de involverar många sena kvällar.

En normal dygnsrytm, likt den du har till vardags, är att föredra. Några sena kvällar går bra, men om majoriteten av veckodagarna avviker från det vanliga sömnmönstret kan det påverka sömnen negativt.

Foto: Maja Suslin/TT

Ställ ett alarm

För att försäkra dig om att du sover tillräckligt många timmar, vilket brukar vara ungefär sju till nio timmar, kan du ställa ett alarm i telefonen. 

Då kan du bestämma inte bara när du ska gå upp, utan även när det är dags att gå och lägga sig och få en påminnelse i mobilen.

Alkohol kan påverka sömnen negativt

Grillfester och sena kvällar på uteserveringar i all ära, men alkohol kan också ställa till det för din sömn. Visserligen blir det ofta enklare att somna, men kvaliteten på sömnen blir sämre. 

För att återhämta sig ordentligt är det bästa att inte dricka alkohol alls, men den blir också bättre om du dricker mindre.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fysisk aktivitet bäddar för bättre sömn

Motion, träning och annan ansträngande fysisk aktivitet gör så att kroppen slappnar av lättare, då den bli trött av ansträngningen. Det gör i sin tur att du lättare kan somna.

Utöver de positiva hälsoeffekterna träning ger i övrigt är det alltså ett bra sätt att få bukt med sin sömn på.

Ta dig tid för avslappningsövningar

Li Åslund rekommenderar övningar för att varva ner och minska på stressen under kvällen. Om du övar på att slappna av även under dagen så blir det också lättare att göra det senare när du ska sova.

Det behöver inte röra sig om några komplicerade övningar, menar Åslund. Det kan räcka med korta andningspauser då du släpper ner axlarna och tar djupa andetag.

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Ta tag i problemen tidigt 

Om du känner att du har problem med din sömn så kan sommaren vara en bra tid att börja ta tag i sina besvär, istället för att skjuta upp det till senare.

– Det är oftast när hösten kommer, när arbetskraven ökar och sömnen inte vill ordna upp sig, som man oftast söker professionell hjälp för sina sömnbesvär. Men ju tidigare man tar tag i problemen, desto bättre är det, säger Li Åslund till Hälsoliv.

KBT-terapi rekommenderas för sömnproblem

Har du ordentliga problem med sömnen och behöver professionell hjälp är det KBT-terapi som främst rekommenderas i Sverige.

Li Åslund berättar att sömntabletter kan fungera som komplement, men att det också kan skapa problem då tabletterna kan bli en slags “snuttefilt” man sedan inte känner att man klarar sig utan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!