Därför ska du aldrig mata din hund med detta.
Därför ska du aldrig mata din hund med detta. - Foto: Unsplash

Här är hundmaten som kan vara farlig: "Allvarliga sjukdomar"

Det finns en slags mat som många ägare ger sina hundar dagligen. Men faktum är att den kan orsaka allvarliga konsekvenser.


Naturlig mat är i folkmun vad som anses bäst för både människor och djur.

Den myten slog nu forskare hål i efter två studier vid universitetet i Bristol. I studierna deltog 600 vuxna hundar och 223 valpar.

Efter att ägarna blev tillsagda att samla in avföringsprover från sina djur togs dessa till labbet.

Där undersöktes proverna i förhållande till ägarnas information om hundarnas miljö, livsstilsfaktorer och närvaron av antibiotikaresistenta e. coli-bakterier.

Maten du aldrig ska ge din hund

I studierna upptäcktes det att de hundar som fick oprocessat kött, alltså så kallat raw food, hade fler antibiotikaresistenta e. coli-bakterier än de hundar som levde på sedvanlig, torr hundmat.

Och faktum är att dessa bakterier kan spridas till ägarna.

Hundmaten kan orsaka allvarliga sjukdomar

Nu uppmanar forskarna i bägge studier att hålla ett extra öga öppet när det gäller hundens hygien och se till att avlägsna alla spår av avföring när de plockar upp efter hunden.

– E. coli finns i tarmarna hos alla djur och människor. Men e. coli orsakar samtidig många sjukdomar, även allvarliga sjukdomar, berättar professorn i molekylär bakteriologi Matthew Avison, som deltog i studien.

Här är risken störst för att din hund ska drabbas

Det finns områden där hundar i högre grad riskerar att drabbas av bakterierna. Enligt forskningen visade det sig vara hundar som lever på landsbygden, snarare än de hundar som bor i städer där e. coli-risken är mer varierad på grund av deras livsstil.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!