Här är alla fantastiska fördelar med att ha katt hemma.
Här är alla fantastiska fördelar med att ha katt hemma. - Foto: Pexels

Här är alla fördelar med att skaffa katt: "Används i vården"

Forskning visar att det är bra för hälsan att ha en katt i sitt hem. Här är fyra anledningar till varför de spinnande liven tillför positivitet i våra liv


Tycker du om katter? Många har katt och har svårt att tänka sig en tillvaro utan sina kissar. Nyheter24 har tidigare skrivit om att katter är Sveriges populäraste husdjur och att det enligt en undersökning från Agria är kattägarna som kan (s)katta sig mest lyckliga eftersom katter bidrar till vårt välmående.

– Katter är Sveriges mest populära sällskapsdjur, vilket kan bero på att vi människor mår bra av att umgås med dem. De är enkla att leva med och katter sprider härliga känslor som gör oss lycksaliga, säger Agrias vd Agnes Fabricius till Nyheter24.

Vilka är då fördelarna med att ha katt? Här listar Nyheter24 med hjälp av Agria fyra goda anledningar till varför katten är en sann hjärtevän.

1. Missarna lindrar ångest

Vibrationerna av en katts spinnande rör sig på en frekvens mellan 20-140 Hertz. Detta har således en lugnande effekt eftersom katter sänker utsöndringen av stresshormon i oss, vilket i sin tur ska sänka risken för hjärt-och kärlproblem.

2. Positiv inverkan på barn och äldre

Undersökningar visar att de allra flesta barn anger ett djur när de listar sina tio viktigaste relationer, och det är tydligt att familjens husdjur kan vara en stor trygghet för de yngre familjemedlemmarna. Barnen i undersökningarna beskriver att katter fungerade som vänner, ger möjlighet till omvårdnad och lindrar känslor av ensamhet.

3. Katter kan förbättra andningen

Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem att fokusera rätt när de andas. Detta eftersom katten spinner på in- och utandning. Att djupandas i takt med kattens spinnande är meditativt. 

4. Används framgångsrikt i vården

Barn och vuxna som är rörelsehindrade kan möjligheten att kela med en katt tydligt leda till förbättrad hälsa och livskvalitet. I England och USA är det vanligt förekommande att ideella organisationer besöker sjukhus och skolor tillsammans med sällskapsdjur för att patienter och skolelever ska ges möjlighet att träffa och kela med en katt eller en hund. Terapi med djur blir allt vanligare också i Sverige.

– Det är fantastiskt att våra katter har en sådan positiv effekt på vårt välmående. Det spelar ingen roll om man tillbringar tiden hemma eller kommer hem från ett arbetspass så finns katten alltid där och bjuder på fint sällskap, avslutar Agnes Fabricius.

Källa: Agria

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!