Katter är inte bara ett härligt sällskap utan de gör oss friskare och gladare.
Katter är inte bara ett härligt sällskap utan de gör oss friskare och gladare. - Foto: Anders Wiklund/Jonas Ekströmer/TT

Sveriges populäraste husdjur gör sina ägare lyckligare: "Sprider kärlek"

Det råder stark kärlek mellan människa och katt som är Sveriges vanligaste husdjur. Enligt en undersökning från Agria är kattägarna de som kan (s)katta sig mest lyckliga.


Husdjur är inte bara ett härligt sällskap utan de gör oss friskare och gladare. Det räcker med att bara titta på våra pälsklingar för att må-bra hormonet oxytocin ska börja flöda i kroppen. Oxytocin ställer om hela nervsystemet och får oss att växla över i ett antistressläge.

Det finns många anledningar att utöka familjen med en katt, och om man frågar djurägarna själva är många överens om att vi skaffar djur för att de gör oss lyckligare. Här kan du även läsa mer om hur du ska göra för att få din katt lycklig!

"Katter bidrar till vårt välmående"

Katt är det vanligaste sällskapsdjuret, hos såväl barnfamiljer som familjer utan barn. En femtedel av alla husdjur i landet består av katter – vårt favoritdjur.

– Att katterna är Sverige mest populära sällskapsdjur kan bero på att vi människor mår bra av att umgås med dem, men också att det kan upplevas ganska enkelt att ha och leva med en katt, säger Agrias vd Agnes Fabricius till Nyheter24.

Under pandemin gjorde Agria en undersökning som visar hur kattägare upplever livet med sin katt – och den med katt kan skatta sig lycklig! 

– Hela 95 procent av kattägarna svarade att deras katt gör dem lyckligare och att de sprider kärlek, och 87 procent säger att de älskar sin katt. Katter sprider helt enkelt härliga känslor och bidrar till vårt välmående.

"Finns för många hemlösa katter i Sverige"

Agnes Fabricius passar även på att lyfta fram den nya kattlagen som träder i kraft i årsskiftet. 

– Det är jättebra att äntligen blir krav på id-märkning. Självklart ska katten ha samma status och trygghet som våra hundar. Vi började försäkra katter redan 1974 och i dag har ungefär hälften av dem en trygg försäkring, jämfört med hundarnas försäkringsgrad som ligger på cirka nittio procent. 

– Det finns alldeles för många hemlösa katter i Sverige och jag tror att id-märkning kan göra att allt fler kattägare tar mer ansvar för sin katt. Agria har engagerat sig i hemlösa katter under många år och nu i oktober är det dags för den årliga Kattparaden där vi tillsammans med kattägare bidrar till 48 katthem över hela landet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!