Kvinnor beställer hemkörd mat och blir sexuellt ofredade
I samband med matleveranser från olika aktörer på marknaden har flera kvinnor vittnat om sexuella ofredanden. Genrebilder. - Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor beställer hemkörd mat och blir sexuellt ofredade: "Började skrika"

Fler beställer mat som levereras till dörren. Samtidigt vittnar allt fler kvinnor om att de utsatts för oönskade sexuella inviter och andra typer av närmanden.


Att beställa hämtmat och få den hemlevererad har blivit väldigt populärt de senaste åren. Maten finns bara ett knapptryck hemifrån innan ett bud kommer för att leverera beställningen till slutdestinationen.

Men i samband med leveranserna förekommer det också att kvinnor utsätts för sexuella inviter eller närmanden från budet, det rapporterar P1-programmet Kaliber som intervjuat 16 kvinnor.

Vanligast är att de kvinnor som drabbas fått sexuella sms men i vissa fall har det även handlat om fysiska övergrepp.

– När jag öppnade dörren för budet klev han in i min lägenhet och sa hur fin jag var. Mannen gick till mitt vardagsrum, ställde ner min mat på vardagsrumsbordet. När han såg min pojkvän i andra sidan av rummet sprang han ut, säger Karoline som egentligen heter någonting annat till Nyheter24.

Kvinnan blev sexuellt ofredad: "Börja skrika"

Till programmet berättar en kvinna att hon tidigare i år vid en matbeställning blivit sexuellt ofredad av mannen, vid leveransen.

– Just vid stunden, tänkte jag verkligen att det värsta som skulle kunna hända, jag måste börja skrika snart jag vet inte vad som kommer hända faktiskt, säger kvinnan i P1-programmet.

Budet erbjöd att betala kvinnan för att få ge henne massage. Han ska även ha försökt krama henne och erbjudit henne mat och godis. Kvinnan filmade delar av händelsen.

En annan kvinna som programmet intervjuat berättar att hon ska ha trakasserats under lång tid efter att hon köpt mat online.

– När det var som mest intense så kunde han ju skicka till mig till exempel att jag slutar jobbet i dag klockan tolv jag kan komma och hämta dig så kan vi köra en tur. Då släckte jag ner varenda lampa i hela huset och liksom vågade inte titta ut ur fönstret, säger kvinnan till programmet.

Foodoras-chef om händelserna: "Inte acceptabelt"

Programmet har gjort en egen kartläggning där de läst flera inlägg från stängda grupper på sociala medier där flera kvinnor vittar om sina upplevelser. Flera inlägg har mellan 100 och 200 kommenterar där kvinnorna bland annat delar med sig av snarlika upplevelser.

Tre av de största aktörerna på marknaden Uber Eats, Foodora och Wolt säger till kanalen att det är ett problem de tar på största allvar men att "de samtidigt är ett ovanligt problem med tanke på hur många matleveranser som genomförs".

– Det är inte acceptabelt och ingen ska få utsättas för detta tycker vi, och givetvis känner vi till till detta så att vi håller på och tittar på en hel del åtgärder för att minimera detta så mycket som möjligt, säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora till programmet.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!