Sara Jadid fick livshotande skador efter skönhetsingreppet.
Sara Jadid fick livshotande skador efter skönhetsingreppet. - Foto: Privat

Sara Jadid var timmar från att dö efter farlig skönhetsoperation

Influencern Sara Jadid, 22, genomförde en rumpförstoring och hamnade på sjukhus med livshotande skador. I SVT:s "Dokument inifrån: Priset vi betalar" talar hon ut om skönhetsingreppet och uppmanar andra till att vara källkritiska.


Sara Jadid, 22, hade under en längre tid drömt om en större rumpa och via det svenska företaget Advanced Aesthetic bokade hon sin skönhetsresa till kliniken Esteworld i Turkiet för att göra en så kallad BBL, Brazilian Butt Lift.

Ingreppet går ut på att man förstorar rumpan genom att ta fett från andra delar av kroppen. Operationen beskrivs som en av världens farligaste skönhetsoperationer

Plastikoperationernas mörka baksida 

På operationsdagen rullades Sara Jadid in i operationssalen, och endast fem minuter innan hade hon uppmanats till att skriva på flera medicinska avtal.

Det framgår i SVT:s "Priset vi betalar", där kanalen gestaltar den mörka baksidan om de influencers som marknadsför plastikoperationer som exklusiva semestrar. 

Istället för den drömkropp Sara länge önskat sig, blev hon en vecka senare hemma i Sverige med feber och kräkningar.

Sara Jadid var timmar från att dö

Mindre än 24 timmar senare åkte hon med ilfart till akuten. Där konstaterade man att Sara Jadid hade fått blodförgiftning och behövde opereras akut – och att hon var nära att dö.

Hennes läkare Himam Murad säger i dokumentären att tillståndet var "jättekritiskt" och att Sara Jadid var i en "livshotande situation". Hon opererades två gånger och fick stanna på sjukhus i 17 dagar. 

I dokumentären berättar Sara Jadid att hon inte minns mycket från den tiden och att det är jobbigt att se bilder på sig själv efter den ödesdigra operationen. Hon är även kritiskt mot att hon inte informerades om risker med ingreppet före operationen.

– I dag mår jag bra, men sjävklart kommer jag aldrig bli hel igen, då det är en ständig kamp att bli hel igen efter all den trauma min kropp behövt gå igenom, säger Sara Jadid till Nyheter24.

"Tro inte på allt ni ser eller läser"

Ensamägaren Arslan Samed och vd för Advanced Aesthetic beklagar det inträffade men slår ifrån sig all skuld som riktas mot hans verksamhet.

I stället skyller Arslan Samed på Sara Jadid och menar att hon druckit alkohol och rökt cigaretter dagen efter operationen. Något som inte stämmer, enligt Jadid.

– Det är tragiskt att han försöker måla upp det att jag var ute och drack när jag inte ens kunde ta mig upp till toaletten, säger hon till Expressen och menar att det är omöjligt att hon orsakat blodförgiftningen.

I dag är hon besviken över att hon litade på företaget och konstaterar att hon gjorde operationen eftersom flera av hennes vänner, tillika kända influencers, gjort samma resa i samarbete med företaget.

– Jag vill säga till alla där ute att vara källkritiska. Tro inte på allt ni ser eller läser, allas kroppar är olika, något som kanske funkar för en person funkar kanske inte just för dig. Va försiktig och tänk en extra gång, säger Sara Jadid.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!