Favoritblomman som pryder våra hem i jul kan ha en oönskad effekt.
Favoritblomman som pryder våra hem i jul kan ha en oönskad effekt. - Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

Julstjärnan i ditt hem under jul kan orsaka håravfall

Julblommor bidrar med julstämning och magi under årstiden. Men visste du att den röda, praktfulla blomman kan ge oönskad effekt på ditt välmående?


Inför julens högtid pyntar många sina hem med julstjärnor, adventsstakar och stämningsfulla blommor. Under jul köper många den klassiska julstjärnan som med sina röda högblad drar många blickar till sig.

Men nu varnar flera experter att favoritblomman kan ha en negativ effekt på den som tar i den. Det är känt sedan tidigare att julstjärnan kan vara giftig för ditt husdjur. Men det gäller även att du är varsam med blomman, särskilt om du vill undvika att bli med sveda och magont.

Julstjärnan kan orsaka håravfall

Den vita växtsaften är irriterande för människor och kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär skriver Giftinformationscentralen.

Saften från blomman kan enligt experter orsaka irritation om man kliar sig i huvudet efter att man tagit i blomman och i värsta fall håravfall, skriver The Mirror.

Sam Cinkir, VD för den ledande hud- och hårkliniken Este Medical Group, förklarar till tidningen att den klibbiga substansen kan ha en liknande effekt som kommersiella håravfallsprodukter.

– Bladverkets saft innehåller kemikalier som kan ha en hårborttagningseffekt och ta bort hårstrået, vilket betyder att det kan ha samma upplösande effekt som hårborttagningskrämer, säger Sam Cinkir till tidningen.

Sam Cinkir tillägger att det är viktigt att man tvättar händerna grundligt efter kontakt med julstjärnan för att undvika håravfall.

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!